Dan voda

Više od 350 Banjalučana čistilo rijeku Suturliju

  • Извор: СРНА
  • 18.03.2023. 16:37

Brojni banjalučani pridružili su se danas akciji čišćenja i uređenja korita rijeke Suturlije, koju je povodom 22. marta, Svjetskog dana voda, organizovao banjalučki "Vodovod".

Velikoj akciji danas su se pridružili đaci, sportisti, rekreativci, radnici "Vodovoda" i ostalih gradskih preduzeća.

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije Čedo Ševarika rekao je da su u današnjoj akciji učestvovali svi koji su pozvani - od đaka dvije banjalučke osnovne škole, zatim banjalučki srednjoškolci, radne organizacije na području grada Banjaluka, klubovi sportova na vodi, "Dajak klub", Rafting klub "Kanjon" i ostali sugrađani.

"Ponosni smo na činjenicu da smo okupili više od 350 ljudi na terenu. Nadamo se da će rijeka Suturlija i njen kanjon dobiti sasvim novu dimenziju nakon ove akcije", naveo je Ševarika i dodao da je cilj da se pokuša da Gradska uprava sa Turističkom organizacijom kategoriše ovo izletište koje se nalazi na samo tri kilometra od centra grada.

I dvadesetak članova Sportskog ribolovnog društva Banjaluka danas se uključilo u akciju uređenja kanjona rijeke Suturlije, a nakon čišćenja izvršili su poribljavanje sa 3.000 komada mlađi potočne pastrmke.

Iz banjalučkog preduzeća "Vodovod", koje svake godine organizuje niz aktivnosti povodom Svjetskog dana voda, ističu da u akcije ciljano uključuju razne kategorije stanovništva, radi širenja svijesti o značaju i ugroženosti vode.

"Ova mala rijeka je biser Banjaluke i naša je namjera da joj čišćenjem smeća i krčenjem vegetacije vratimo sjaj", poručili su iz "Vodovoda".

Iz "Vodovoda" navode da će u okviru obilježavanja Svjetskog dana voda djeca iz banjalučkih vrtića biti gosti u Fabrici vode u Novoseliji, dok će finalni događaj biti upriličen 22. marta, u Parku Petar Kočić i "Staklencu".

Rezolucijom iz 1993. godine UN su ustanovile 22. mart kao Svjetski dan voda i na taj dan se širom svijeta posebno skreće pažnja na probleme vezane za vodu i vodne resurse, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto. Ove godine to je "Ubrzavanje promjena".

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок