Banjaluka

Vodovod: Bez više cijene vode nema ni novih vodovoda

  • 24.01.2019. 13:00

Banjalučki „Vodovod“ uputio je zahtjev Gradskoj upravi za korekciju cijene vode za 11 feninga po kubnom metru ili oko 3 KM po domaćinstvu, pošto, sa trenutnom, najjefitinijom cijenom vode u BiH, neće moći da grade nove vodovode, uprkos brojnim potrebama na terenu.

Kako saznajemo,  banjalučki „Vodovod“ u svom zahtjevu, koje je ovih dana upućen Odjeljenju za komunalne poslove, naveo je da je Banja Luka ima jednu od najjeftnijih voda u BiH i regionu, te da su gotovo jedini grad u kojem se ne plaća naknada za mjerno mjesto.

Prema njihovoj analizi, sa trenutnom cijenom od 1,18 KM po kubnom metru Banja Luka je maltene najjeftinija u BiH, iako, s druge strane, ima jednu od najvećih vodovodnih mreža, koja je izuzetno skupa za održavanje, zbog ogromne razuđenosti mreže. Poređenja radi, u Bijeljini je voda čak tri puta skuplja, u Sarajevu 25 odsto viša, Gradišci 35 odsto.

Prema njihovom, uporednom prikazu, u cijeloj BiH jeftinija vode se može naći samo u u Višegradu, s tim da se u ovoj opštini, kao i ogromnom broju ostalih u Rs i BiH, dodatno plaća i fiksna naknada za mjerno mjesto. S druge strane, Banja Luka je gotovo jedina u BiH u kojoj ne postoji ova naknada.  
    

"U slučaju zadržavanje trenutnih cijena vode, „Vodovod“ neće biti stanju da ulaže u planirane investicije od 4,45 miliona KM, odnosno u gradnju novih vodovoda, iako smo suočeni sa stalnim i, opravdanim zahtejcvima stanovištva koji traže gradnju novih vodovoda", navodi se u zahtjevu.
 

U obrazloženju svog zahtjeva, u „Vodovodu“ su ukazali da su prošle godine, pored 900 kilometara gradskog vodovoda, preuzeli na održavanje i ogormnu mrežu seoskih vodovoda, što im je godišnje troškove podiglo za oko dva miliona KM. Kako ističu u zahtjevu, ovi troškovi odnose na održavanje seoske m,reže od 750 kilometara, a, kako je planirano, ta cifra će u naredenim godinama, zbog planirane gradnje novih vodovoda, biti uvećana na oko 1.000 kilometara.

Prema proceduri, zahtjev „Vodovoda“ trenutno je na analizi u dva gradska odjeljenja – Odjeljenju za komunalne poslove i Odjeljenju za lokalnim i ekonomski razvoj i strateško planiranje. Ukoliko ova odjeljenja, u svojoj odvojenoj analizi, prihvate argumente „Vodovoda“, konačnu odluku donijeće odbornici Skupštine grada.
Prema našim izvorima, u Gradskoj upravi imaju razumijevanja za zahtjeve „Vodovoda“, pogotovo ako se ima u vidu ogromna potreba za gradnjom novih vodovoda, ali konačna odluka o tome da li će biti prihvaćen njihov zahtjev još nije donesena.

"Taj zahtjev se podrobno i iz svih uslova analizira u nadležnim odjeljenjima, svjesni da se radi o veoma osjetljivom socijalnom pitanju. S jedne strane, stoje argumenti „Vodovoda“ da se radi o relativno neznatnom poskupljenju od oko tri KM po domaćinstvu, ali i da im je taj novac prijeko potreban kako bi imali dovoljno novca za gradnju novih vodovoda", tvrde naši izvori.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.