Predsjednik Organizacije starješina VRS

Župljanin o najavljenim aktivnostima: Za Starješine ne može biti nikakve parade i nikakvog ponosa

 • Izvor: ATV
 • 17.03.2023.15:11

Predsjednik Organizacije starješina VRS Slobodan Župljanin povodom najavljenih aktivnosti Bh. povorke ponosa u Banjaluci kaže da za Starješine VRS ne može biti nikakve parade i nikakvog ponosa.

"Organizacija Starješina VRS baštini tradicionalne vrijednosti srpskog društva, naroda i čovjeka. To što oni najavljuju nije tradicionalna vrijednosti i Srbi te vrijednosti ne prepoznaju ma koliko se neko za njih zalagao", rekao je Župljanin.

On napominje da iz Sarajeva prema Republici Srpskoj stalno stižu otrovne strjelice što dodatno usložnjava već komplikovanu situaciju u BiH.

"Čvrsto vjerujemo u tradicionalne i institucionalne vrijednosti porodice kao osnovne ljudske zajednice. Čvsto vjerujemo u tradicionalizam koji podrazumjeva ono što je priroda i Bog odredio. Porodica je svetinja. Mi nemamo ništa protiv da se neko osjeća kako se osjeća, ali neka ta svoja osjećanja izražava u svojim prostorima tako kako on misli da treba i da može. Tu navodnu slobodu za koju oni sebi pretpostavljaju i govore da je imaju, ne mogu ispoljavati na način da ograničavaju i ometaju moju slobodu i slobodu drugih ljudi", kaže Župljanin.

On napominje da svačija sloboda i prema univerzalnim dokumentima međunarodnog prava može ići do te mjere dok ne ugrožava tuđa prava i tuđe slobode, a da bi takve eventualne aktivnosti vrijeđale biće i osjećanja kako porodice, tako i svakog čovjeka.

"Takvi događaji uvijek nose stepen rizika. Imali smo priliku da vidimo u zemljama u okruženju da takvi događaji izazivaju nemire i ugrožavanje imovine, integriteta života i tijela drugih ljudi. S tog aspekta se mora učiniti sve da se ničije pravo i sloboda ne ugrozi. Onaj ko želi da se osjeća tako, neka se osjeća u svom okruženju i miljeu, Banjaluka nije to. Banjaluka je ponosan i slobodan grad u koji je svako dobrodošao, ali ne oni koji dolaze sa namjerom da vrijeđaju ili da na nekoga utiče u pogledu formiranja mišljenja koja nisu svojstvena ovim prostorima", kaže Župljanin.

Nakon što je 13 nevladinih organizacija diglo svoj glas protiv aktivnosti koje u subotu planira da organizuje "Bh. povorka ponosa" Organizacioni odbor ovog udruženja u saopštenju poručuje "Vidimo se u Banjaluci".

U otvorenom pismu koje potpisuje 13 organizacija traži se od zvaničnika u Republici Srpskoj da spriječe održavanje aktivnosti udruženja Bh. povorka ponosa.

Od gradonačelnika Banjaluke zatražena je zabrana korišćenja javnih prostora i objekata pod gradskom nadležnošću za ovakve aktivnost, dok je od Vlade Srpske zatražena zabrana okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja.

Pismo je upućeno i predsjedniku Republike Srpske Miloradu dodiku za zahtjevom da se pronađe dugoročno rješenje za zaštitu porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti kroz zakonsku regulativu.

Nezadovoljstvo zbog ovih aktivnosti izrazili su i brojni banjalučani. Sa druge strane, Organizacioni odbor Bh. povorke poziva svoje aktiviste da bez straha podrše aktivnosti u subotu.

"Poručujemo da nećemo odustati u našoj borbi za jednakost svih LGBTIQ osoba u Bosni i Hercegovini. Naša borba nije samo borba za prava LGBTIQ zajednice, već je borba za prava svih marginaliziranih u bosanskohercegovačkom društvu", stoji u saopštenju uz poruku "Vidimo se u Banjaluci!".

 • 19:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 20:00 Imate riječ sa Milijanom Kos

  Novi format. Dobro poznato lice. Oči u oči. 'Imate riječ' sa Milijanom Kos srijedom u 20 časova.

 • 21:00 Serija: Igra sudbine

  Četvrta sezona svima dobro poznate domaće serije 'Igra sudbine'.

 • 21:50 Serija: Istine i laži

  Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

 • 22:35 Tema dana

  Informativna emisija u kojoj sa relevantim sagovornicima i stručnjacima iz svih društveno-političkih oblasti razgovaramo o aktuelnim temama, događajima i ličnostima, iznoseći različite uvide i stavove, analize i komentare aktuelnosti iz zemlje i regiona.

 • 22:45 Serija: Red Rok

  Red Rock' je irska kriminalistička serija u režiji Petera McKenna koja prati slučajeve policijske stanice smještene u izmišljeni primorski grad Red Rock u blizini Dablina, te privatne turbulentne odnose gardista i mještana.