ATV

Окончан рат у БиХ

28 година од закључивања Дејтонског споразума

  • 21.11.2023. 07:15

Данас се навршило 28 година од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Од тада је БиХ- државна заједница састављена од два равноправна ентитета, Републике Српске и ФБиХ и три конститутивна народа. 

Дејтонски споразум, након тронедјељних преговора, парафирали су тадашњи предсједници Србије Слободан Милошевић, такозване Републике БиХ Алија Изетбеговић и Хрватске Фрањо Туђман.

Споразум је парафиран у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Kристофера, а осим њега главни амерички посредници били су Ричард Холбрук и генерал Весли Kларк.

Дејтонски споразум званично је потписан 14. децембра 1995. године у Јелисејској палати у Паризу.

Датум успостављања Општег оквирног споразума за мир у БиХ, у Републици Српској се обиљежава као републички празник и нерадни је дан, док је у Федерацији то обичан радни дан.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм