Враце

6.000 КМ казне за уништавање спомен-плоче генералу Младићу: Правда је задовољена

  • Извор: АТВ
  • 21.02.2024. 19:06

Елвис Гурда и Есад Јашаревић оштетили су спомен плочу генералу Ратку Младићу на Врацама прошле године. Због тога их је Основни суд у Сокоцу прогласио кривим.

Кажњени су са 6.000 марака, од чега ће 5.000 Борачкој организацији Источно Ново Сарајево.

"Ова пресуда је  доказ да судови могу да раде свој посао онако како би требали да га раде. Да је правда задовољена, у овом случају, јесте. Али смо ми имали 3-4 пута ломљење ове плоче. Надамо се да ће суд и по осталим нашим поступити и да ће донијети исте пресуде", рекао је Драгиша Тушевљак, предсједник Борачке организације Источно Ново Сарајево.

То је једина праведна одлука, каже Љубиша Ћосић, градоначелник Источног Сарајева.

Нада се да ће убудуће неодговорни појединци добро размислити прије него што ураде нешто слично.

"Кривични закон Републике Српске каже ко оштећује уништава имовину другог лица, то је ово случај била имовина Борачке организације Општине Источно Ново Сарајево, која је заједно са другим борачким организацијама организација од јавног интереса биће осуђен тако и тако. То је једина праведна одлука и да не буде забуне да је неко из Републике Српске оштећивао нешто што је у федерацији ја бих очекивао да на исти начин буде буде пресуђен", каже Ћосић.

Становници Источног Сарајева задовољни су што је напокон вандализам над српским споменицима осуђен.

"Свако ко почини неко казнено дјело треба да се казни адекватно и да смо сви одговорни зато. Зашто да уништава било чију имовину, није то питање је л' наша или било чија. Мислим да треба да сноси казну која одговара", "Треба их затворити, расвијетлити случај и позатварати, каквих 5.000", "То је брука, а да им враћаш не ваља", говоре грађани.

Спомен–плоча на Врацама постављена је у част генералу Ратку Младићу, који је на том мјесту постројио два батаљона самоорганизованог српског народа општине Ново Сарајево.

Ова спомен-плоча оскрнављена је више пута, а посљедњи пут 29. августа прошле године. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)