Санкције

Амбасада САД: Банке имају право одлучити с ким ће пословати и раскинути односе

  • Извор: АТВ
  • 02.04.2024. 14:50

Санкције САД могу се примијенити на било коју институцију, укључујући банке, која пружа материјалну подршку санкционираним појединцима или компанијама, рекли су за АТВ из америчке Амбасаде у БиХ поводом гашења рачуна санкционисаним појединцима и компанијама.

Из америчке Амбасаде истичу да су банке дужне осигурати да њихове интерне политике усклађености и управљања ризицима узму у обзир све примјењиве политике санкција.

„Банке, баш као и било које друго приватно предузеће, имају право одлучити с ким ће пословати и имају право раскинути банковне односе како сматрају потребним и примјереним у складу с њиховим интерним корпоративним политикама. Упућујемо вас да се обратите банкама које послују у БиХ за одговор на питање како санкције САД утичу на њихово пословање и клијентелу“, рекли су нам у Амбасади САД у БиХ.

Kада Сједињене Државе санкционишу одређено физичко или правно лице, то је урађено на основу чињеница које су нам показале да се та особа, или правно лице, бави коруптивним, антидемократским или антидејтонским активностима, додају из Амбасаде,

„То је врло ригорозан и озбиљан процес, заснован на законима и прописима САД. Наставићемо користити ова овлашћења како бисмо појединце и правне субјекте позвали на одговорност за ове или друге врсте дестабилизирајућег понашања. Влада САД не спекулише о могућим даљим санкцијама“, кажу у Амбасади.

Пратите нас и путем Вибера