Већ договори постигнути у оквиру Дејтона

Амбасада Русије: НАТО није гарант очувања безбједности и стабилности у БиХ

  • 11.03.2024. 15:05

Гарант очувања безбједности и стабилности у БиХ није НАТО, већ договори постигнути у оквиру Дејтонског мировног споразума и засновани на равноправности три конститутивна народа и два ентитета, саопштено је из Амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Из Амбасаде су поручили да укључивање нових држава у НАТО не јача њихову безбједност, већ ствара додатне ризике за ескалацију, увлачи најновије присталице у ривалство са Русијом, које вјештачки подстичу представници Запада, те да је реакција низа високих функционера у БиХ на пријем Шведске у НАТО у најмању руку жалосна.

"Жељели бисмо да подсјетимо наше партнере из БиХ да се Сјевероатлантски савез, од момента распада СССР-а и завршетка Хладног рата, умјесто доприношења процесу јачања мира и узајамног повјерења између некадашњих супарничких страна, систематски проширује на Исток. И то чини не само у случају држава – бивших чланица Варшавског уговора, већ и бивших совјетских република", навели су из руске Амбасаде.

Из Амбасаде су истакли да се Алијанса већ приближила самим границама Русије, чиме је степен тензија у односима између савеза и те земље подигнут до максималног нивоа. 

Пратите нас и путем Вибера