Критиковао захтјев Министарства одбране

Амиџић: Ови захтјеви су сулуди, планирамо ли напасти НАТО или Србију?

  • 19.09.2023. 15:37

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић изјавио је да би напустио Савјет министара, у случају да буде уважен захтјев Министарства одбране за буџет од 1,7 милијарди KМ.

"Званична политика партије из које ја долазим и предсједника партије /Милорада Додика/ јесте да се такве ствари не подрже. Од мене се очекује да подржимо ствари које се односе на квалитет живљења људи на овом простору и ја те ставове дијелим", рекао је Амиџић новинарима у Сарајеву.

Амиџић је истакао да је проблем БиХ у Сарајеву, а не у неком другом граду, те да је проблем унутар институција, а не ентитета.

"Људи који живе у Федерацији БиХ лагодиније се осјећају када направе овакву конференцију за новинаре у свом граду и ја бих се лагодније осјећао да направим конференцију у Бањалуци. Не, ја сам желио да то урадим овдје да бих указао да је проблем БиХ у Сарајеву", додао је Амиџић.

Он је нагласио да финансијска стабилност земље није само у његовим већ у рукама свих који раде у Сарајеву.

Амиџић је посебно прозвао Министарство одбране које води Зукан Хелез.

- Министарство одбране умјесто да покаже разумијевање и да дође са буџетском реалношћу и излази са захтјевом који је, у економском смислу, сулуд. Ако неко очекује да ћу ја преговарати, а добијем захтјев на милијарду и 700 милиона, ја га позивам да ради мој посао. 

То је веће од буџета од свих 75 корисника у овој години. Буџет већи четири пута онога што је одобрено. Они предњаче како да расипају новац који сви ми одвајамо. Не само да је четири пута већи, то је четири одсто БДП-а БиХ. 

Јапан троши један проценат БПД-а на одбрану, Њемачка 1,3 одсто, Kина 1,6 одсто, Француска 1,9 одсто БПД-а, а ми бисмо четири процента – истакао је Амиџић.

Захтјеви Министарства одбране

Није се ту зауставио, па је у након тога и прочитао неке од њихових захтјева.

- Модернизација пјешадијског наоружања 68,5 милиона уз модернизацију лаких пјешадијских возила 100 милиона. Не разумијем ни ставку - модернизација артиљеријскг наоружања за 18 милиона, самовозне хаубице. 

Модернизација наоружања опреме оклопног батаљона, модернизација ваздухопловства, шест средњих хеликоптера и десет лаких на двије ставке, једна 406 милиона KМ, а друга 44 милиона KМ.

Идемо даље, модернизација средстава, а ово никад нисам чуо, за нуклекарну и биолошку и хемијску одбрану - 13 милиона KМ. И онда када ја као неко ко долази из Рерублике Српске не подржим ово, не говорите да је ово политичко.

Ја нисам војни експерт, али да подсјетим колеге, да БиХ граничи са Хрватском и Црном Гором које су у НАТО-у и да граничи са Србијом - морам питати ако смо одлучили да се овако наоружамо: Очекујемо ли сукобе или планирамо да нападамо Србију и НАТО? - питао је Амиџић.

Уколико одговор није „да“, казао је Амиџић, онда је овај захтјев заиста сулуд.

Говорећи о захтјевима за олакшице грађанима, Амиџић је навео да ће се у наредном периоду бавити иницијативом за ослобађање од плаћања ПДВ-а на прву некретнину.

"Мислим да постоји добра пракса у региону, морамо да сагледамо финансијске ефекте такве одлуке", рекао је Амиџић. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.