Politički analitičar

Anđelković: BiH bi prihvatanjem pomoći postala geopolitička moneta NATO

  • Извор: СРНА
  • 18.02.2023. 14:28

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi BiH prihvatanjem NATO pomoći postala geopolitička moneta Alijanse i da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, zahtjevom Predsjedništvu BiH da odbije ovu pomoć, koja nije zatražena na ustavan i zakonit način, brani prava i interese sva tri konstitutivna naroda u oba entiteta.

Anđelković je rekao Srni da Dodik ovim brani ne samo interese Republike Srpske i njeno pravo da utiče na geopolitički kurs BiH, već i svih građana BiH.

On je ocijenio da Dodik time brani prava i interese građana u oba entiteta i pripadnike sva tri konstitutivna naroda u BiH, jer nikome nije interes da BiH bude bilo čija geopolitička moneta, što bi vezivanjem za NATO postala.

"Čim prihvati pomoć, ona se vezuje za NATO i tokom njegovog pohoda na Rusiju", rekao je Anđelković.

On smatra da je Dodik s pravom regovao na poteze dijela političkih struktura BiH i NATO pakta, prvenstveno iz dva razloga.

"Pod jedan, kada bi BiH sada prihvatila pomoć NATO pakta, ona bi pogazila svoj ustavni poredak, jer za tako nešto mora da postoji unutrašnja saglasnost u duhu Dejtona. Pod dva, BiH bi se time posredno se svrstala uz NATO u ovom velikom globalnom sukobu", ukazao je Anđelković.

On je naglasio da su BiH potrebni mir, ekonomski napredak i saradnja, a ne svrstavanje na bilo čiju stranu.

"Ne zna se kako će se globalni sukob /na tlu Ukrajine/ završiti, a ne zna se ni kakva će konstelacija snaga nastupiti nakon njega, tako da je u takvim okolnostima najbolje ostati neutralan", zaključio je Anđelković.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da Predsjedništvo BiH kao ustavno nadležno nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO, saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć koju je ta alijansa odobrila za BiH.

Prethodno je iz Ministarstva odbrane u Savjetu ministara saopšteno da je na nedavnom ministarskom sastanku zemalja članica NATO-a u Briselu odobren paket pomoći BiH koji obuhvata devet projekata za odbrambeni sistem i tri za bezbjednosni, čija ukupna vrijednost iznosi desetine miliona evra.