Tuzlanska kolona

Autobusi sa porodicama stradalih i preživjeli bezbjedno stigli na Brčansku maltu

  • Izvor: Srna
  • 15.05.2022.10:05

Na Brčansku maltu - mjesto pogibije vojnika JNA u Tuzli na današnji dan prije tri decenije bezbjedno su stigle porodice stradalih, preživjeli učesnici "Tuzlanske kolone" i delegacije iz Republike Srpske.

Među prisutinima su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske i direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Iz Bijeljine su jutros krenula tri autobusa, koje je do Banj Brda, do entitetske granice pratila policija Republike Srpske, a odatle do Tuzle pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona.

Od 10.00 do 11.00 časova predviđena je mirna šetnja sa cvijećem i vjerski pomen na Brčanskoj malti, a nakon toga je povratak u Bijeljinu.

U Bijeljini će na gradskom groblje Pučile, kod spomen-kosturnice u 12.30 časova biti služen parastos i položeni vijenci i cvijeće, dok je za 12.45 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Muslimanske snage su 15. maja 1992. godine mučki napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebalo da napusti tuzlansku kasarnu.

U napadu iz zasjede ubijena su 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena, od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napadnuta je 92. motorizovana brigada JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna".

"Tuzlansku kolonu", u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a i Teritorijalne odbrane, te "Zelenih beretki".