Dragomir Anđelković

"Bakir Izetbegović je svjestan svojih srpskih korijena"

  • Извор: СРНА
  • 05.08.2022. 11:57

Lider SDA Bakir Izetbegović, zbog očajničke borbe da dobije koji glas na predstojećim izborima, svojata srpsko istorijsko nasljeđe u BiH i iznosi mnoge nebuloze i laži, a kada se iz tog svega izdvoji istina - postaje vidljivo da je on ipak svjestan svojih srpskih korijena, poručio je istoričar Dragomir Anđelković.

Prema njegovim riječima, ako se krene od toga da je "Bošnjak" varijanta od "Bosanac" - onda Izetbegović i ne griješi.

"Svo nasljeđe u BiH pripada 'Bosancima i Hercegovcima', ali ako posmatramo istorijski, taj termin se pojavljuje prvi put u spisku vizantijskog cara Konstantina Porfirogenita 'De administrando imperio' iz 10. vijeka, gdje je vrlo jasno rečeno da je Bosna zemlja u sastavu Srbije i da je stanovništvo BiH srpsko. Otuda - bosansko nasljeđe je srpsko i pripada svim građanima BiH srpskog porijekla", izjavio je Anđelković Srni.

On je naglasio da Izetbegović na taj način samo priznaje da su Bošnjaci srpskog korijena, iako on to ne želi da prizna i raznim manipulacijama i lažima skriva tu istinu.

"Bakir Izetbegović nema ni trunke poštenja, da kaže bar ono što je rekao njegov otac Alija: 'Mi smo bili do neke tačke Srbi, pa smo prestali da budemo'", podsjetio je Anđelković.

Kada je riječ o istorijskom nasljeđu BiH iz Drugog svjetskog rata, Anđelković je naveo da su Srbi u tom periodu bili samo žrtve, a ne i da su djelovali.

"Mi smo bili samo žrtve. Nas su klali. Nažalost, veliki dio Bošnjaka, koji su se odrodili od srpskih korijena, prihvatili su to nasljeđe, stali na stranu ustaša i učestvovali u masovnom pokolju srpskog naroda", rekao je Anđelković.

On je zaključio da je u BiH dominantno srpsko nasljeđe, da djelimično ima i onog hrvatskog, a da je, što se tiče onog bošnjačkog, u modernom smislu to samo sinteza tuđeg jer su, kako kaže, Bošnjaci proizašli iz islamizacije Srba i jednog malog dijela Hrvata.

Lider SDA Bakir Izetbegović ranije je izjavio da Bošnjaci u sebi sadrže slojevit identitet, te da sa ponosom mogu reći da je kralj Tvrtko njihov, da je njihova i kraljica Katarina, da su pod Tvrtkovim ljiljanima obnavljali nezavisnost 1992. godine da je Bobovac bošnjačko mjesto, a da je njihovo i osmansko i autrogarsko nasljeđe u BiH.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)