Predsjednik NPS-a

Banjac: Ako je Šmit došao da dokrajči BiH, onda ima moju podršku

  • Извор: АТВ
  • 01.04.2023. 21:15

Predsjednik NPS-a Darko Banjac komentarišući spekulacije o mogućem nametanju Zakona o imovini BiH, kaže da u tom slučaju Republika Srpska može da povuče samo jedan potez, a to je odluka Narodne skupštine o samostalnosti.

"Mnogi ne žele da razumiju da je BiH državna zajednica i da svoju državnost crpi iz entiteta. Da nema entiteta, ne bi postojala ni državna zajednica BiH. Po Dejtonu je jasno definisano da imovina pripada entitetima. Zato je to crvena linija, jer ako Srpskoj uzmu imovinu to je samo uvod. Sutra će to biti rijeke, vode, javne zdravstvene ustanove... To je uvod za centralizaciju BiH i da se Srpska razvlasti", kaže Banjac.

On ističe da Šmit koji nije visoki predstavnik tako nešto i ne može donijeti, ali može da pokuša što bi značilo da Srpska ima samo jednu opciju.

"Nisu mi jasni političari koji dolaze iz inostranstva i pokušavaju da izbace Republiku Srpsku iz BiH. Evo mi se nećemo buniti, neka izbace Republiku Srpsku iz BiH. Svi govore da tražimo samostalnost, ali ne. Mi se borimo za Dejtonski sporazum. Imovina je crvena linija koju ne možemo da pređemo. Ako oni to pokušaju da urade, onda Republika Srpska ne može da ostane u državnoj zajednici BiH", kaže Banjac i poručuje:

"Ako je Šmit došao da dokrajči BiH i da Republika Srpska bude samostalna, onda ima moju podršku. Ali gospodin Šmit je političar koji očigledno nije uspio u Njemačkoj. Onda je došao i prihvatio da ga dio međunarodne zajednice prozove visokim predstavnikom, a nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno nije ga izabrao Savjet bezbjednosti. To govori o ozbiljnosti Šmita kao političara".