Снима се и правда

Зашто се правда: Бећировић се поново обрушио на Српску

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2023. 19:20

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је бошњачком члану Предсједништва БиХ Денису Бећировићу да ће опет добити одговор, па нека прегласава и пријети колико хоће. Реакција је то на његову изјаву да закључци Предсједништва БиХ могу да буду формулисани на начин да српски члан, како каже Бећировић, неће моћи повући никакав вето.

Ако мисли да ће то остати без одговора институција Републике Српске или представника из Српске у заједничким институцијама, онда се грдно вара, одговорила је Цвијановић.

Опет се, дакле, Денис Бећировић обрушио на Републику Српску, у овом случају конкретно на Народну скупштину. Итекако му је засметало што је вето Жељке Цвијановић на његов и Kомшићев закључак добио двотрећинску већину. Подсјећамо, то је закључак у коме њих двојица наводе како Република Српска угрожава Дејтонски споразум. Брже боље је Бећировић тражио да га сниме да он каже понешто.

„Закључци које сам предложио у Предсједништву БиХ у јулу ове године постигли су очекиване резултат. Закључци су дошли на адресе на које су требали доћи и зато је ово пирова побједа ентитета Репблика Српска. Цијела домаћа и међународна заједница информисана о антидејтоским активностима које долазе из бх. ентитета РС ,те то не може сакрити никаква ентитетска скупштина“, рекао је Бећировић у видео поруци.

Ако је Бећировић толико сигуран да је то баш тако како он каже, зашто је онда одмах пожурио да се сними и објасни како сједница парламента Републике Српске нема никакав учинак? Наравно да има јер нису прошли његови и Kомшићеви закључци о томе како Српска дјелује антидејтонски. Kаже да је то пирова побједа Републике Српске јер је он те закључке послао на адресе многих широм свијета. Да буде јасније, папир на коме пише како Република Српска ради нешто антидејтонско послао је онима који годинама то свакако мисле и који се, свакако, обрушавају на српски народ и Републику Српску оптужујући их за све лоше овдје. И шта је ту нека његова побједа? Ништа.

Зашто онда снимак и објашњавање Дениса Бећировића како сједница парламента Српске нема никакав учинак, а врло добро зна да има? Вјероватно зато што треба да се оправда бошњачком гласачком тијелу на 25 одсто територије другог ентитета јер се толико трудио да нешто као докаже и покаже, а онда је то све срушено двотрећинском подршком вету Жељке Цвијановић. Дакле, пропао покушај па треба да се оправда. Зашто се правда? 

Па зато што су Бошњаци прилично љути на странке тројке јер сматрају да не штите довољно њихове интересе и да то не знају да ураде као што интересе српског и хрватског народа штите Додик и Човић када је ријеч о партнерима у власти на БХ нивоу. Једна од странака тројке је и Бећировићев СДП. Он преузима реторику напада и пљувања по Републици Српској, како је то чинила СДА, надајући се тако да ће неко рећи ''па види, овај Бећировић је другачији од њих, он богами удара по Српској''…

А зашто је то добро за СДП-овца Бећировића? Па зато што се све озбиљније говори да би ускоро могао да буде бивши СДП-овац и да ће у неку другу политичку причу. 

У суштини, његово понашање би могло да буде припрема терена за подршку која ће му тада бити неопходна а има ли бољег начина него да је обезбјеђује уз ресурсе које има као члан Предсједништва у садејству са Kомшићем, кога свакако у Предсједништво бирају муслимани? 

И врло важан подсјетник – њих двојица доносе закључак како се Српска понаша антидејтонски. У скоро свим јавним наступима, званичници Српске се позивају на Дејтонски споразум за мир и траже његово стриктно поштовање, почевши од Устава, најважнијег акте једне државе. Али, судећи по томе како се Бошњаци стално жале неким странцима, амбасдорима и слично, и желе да овдје остану да раде стране судије и да неки странци овдје доносе законе, та иста БиХ у чији суверенитет се заклињу није ништа друго него обични протекторат.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?