Do 2025. očišćena od mina

BiH dobila novu strategiju protivminskog djelovanja

  • 16.02.2019. 19:23

Do 2025. godine BiH bi trebalo da konačno bude očišćena od mina - cilj je Strategije protivminskog djelovanja, koja je usvojena na pretprošloj sjednici Savjeta ministara. Da bi se došlo do toga, potrebno je održati na istom nivou finansiranje iz međunarodnih izvora, a ono iz domaćih - povećati. U Centru za uklanjanje mina, koji koordinira deminiranjem u BiH, ocjenjuju da su sebi postavili realan rok.

"Centar za uklanjanje mina, zajedno sa svojim i vladinim i nevladinim organizacijama, pokušava da podigne njihove kapacitete. Vi morate znati da Oružane snage BiH imaju najveći kapacitet za deminiranje u BiH, i to preko 25 osposobljenih timova, ali nažalost nisu iskorišteni u punom kapacitetu. Njihova iskorištenost je 40 odsto, nažalost", kaže Saša Obradović, v.d. direktora Centra za uklanjanje mina u BiH

Da bi ciljevi iz strategije bili ispunjeni, potrebno je 336 miliona KM. Demineri iz Republike Srpske kažu da su i oni radili na strategiji. Ove godine planiraju da očiste 400 hiljada kvadratnih metara, a naredne - duplo više.

"Sljedeće godine, svi projekti koji budu rađeni će ići po novoj strategiji, ići će se na te MSP-ove, i svi će biti tretirani tom cijelom, sistematskom istragom. Koliko je realno da se do 2025. godine završi cijela priča, zavisiće u najvećoj mjeri - što se nas tiče - od međunarodnog faktora, odnosno od međunarodne pomoći, finansijske prije svega", kaže Ranko Marić, vođa deminerskog tima u Republičkoj upravi civilne zaštite

Još 1.091 kvadratni kilometar površine BiH je pod minama, a nju čisti više od 1.300 akreditovanih deminera. Prema zvaničnim podacima, u periodu od 1992. do 2016. godine, mine su odnijele 8.802 života.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)