Kreševo

BiH posjeduje prvo Hobit selo u jugoistočnoj Evropi

  • Извор: Агенције
  • 18.05.2023. 09:50

Kreševski hobiton, kako se zove selo Hobita, nalazi se u selu Rakova noga u blizini starog kraljevskog i rudarskog grada Kreševa.

Četiri sestre grade prvo selo u stilu Hobita u jugoistočnoj Evropi u zelenim brdima centralne BiH, nadajući se da će privući obožavaoce knjiga i filmova “Gospodar prstenova”, kao i da podjele svoja sjećanja iz djetinjstva.

– Često smo održavali porodična okupljanja na ovom brdu i razgovarali o tome šta bi bilo najbolje da ovaj pogled iskoristimo u turističke svrhe, rekla je Milijana, najstarija od sestara Milićević, pokazujući zadivljujući pogled na dolinu i jezero.

Kreševski hobiton, kako se zove selo Hobita, nalazi se u selu Rakova noga u blizini starog kraljevskog i rudarskog grada Kreševa, 40-ak minuta vožnje od glavnog grada Sarajeva.

Prošle godine Marija, 28-godišnja inženjerka geologije, predložila je svojim sestrama Milijanu, Vedranu i Valentinu da naprave kuću u stilu hobitskih domova u J.R.R. Tolkeinove priče „Gospodar prstenova“.

"Kuće rupe" su ugrađene u zemlju.

Sestre su odlučile da njihove kuće moraju da sadrže karakteristike kraja u kome žive i da svaka sestra uredi jedan stan kako želi.

Već su izgradili dvije kuće, a tri su u izgradnji.

Prva kuća, sa okruglim zelenim vratima i prozorom, nazvana je Lipa po selu u kome je Milijana provela veći dio detinjstva sa djedom i babom. Lipa je i naziv za lipu.

"Lipa je moja nostalgija, sjećanje na zdravo djetinjstvo u kome je sadnja bašte bila društvena igra, prijatelji domaćih životinja i limeno bure Jadransko more“, rekla je Milijana u kući ukrašenoj drvetom.

Druga kuća nosi ime Ober po pećini u Kreševu. Njena tavanica je ukrašena stalaktitima kako bi pružila osjećaj da ste u pećini.

"Ober je u istoriji bio rudnik iz kojeg su kreševski rudari vadili cinobar i topili ga da bi dobili zlato", rekla je Marija.

Vrata i prozor njene kuće obojeni su crvenom bojom nakon bojenja rude cinobera.

Ostale tri kuće, koje bi uskoro trebalo da budu završene, takođe će dobiti nazive po lokalnim znamenitostima.

Na primjer, Bedem, sa kulama na uglovima, dobio je ime po tvrđavi u kojoj je boravila posljednja bosanska kraljica Katarina dok je bila u Kreševu.

Već su počeli da posjećuju turisti iz regiona i drugih evropskih zemalja, rekla je Marija.

Тагови: