Доктор правних наука

Благојевић цитирао Устав БиХ: ОХР обмањује самог себе

  • Извор: СРНА
  • 18.09.2023. 18:02

Доктор правних наука и савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Благојевић истакао је да је правно неутемељена тврдња Канцеларије ОХР-а о наводном непостојању границе између Републике Српске и Федерације БиХ.

Текст професора Благојевићева за Срну преносимо у цијелости:

У саопштењу Канцеларије ОХР-а од 18. септембра ове године, које је објављено на Твитеру (мрежа Х), износи се правно неутемељена тврдња о наводном непостојању границе између Републике Српске и Федерације БиХ. С тим у вези, из ОХР-а су се криво позвали на члан 1.4. Устава БиХ, наводећи да у њему пише нешто чега у стварности нема у тој уставној одредби.

ОХР коментарисао билборде

ОХР коментарисао билборде "Граница постоји" након Тривићкине изјаве да их се плаши

Тако из ОХР-а кажу да у члану 1.4. Устава БиХ наводно пише да: "Ниједан ентитет неће спроводити контроле на линији разграничења између ентитета".

Међутим, то што је изнио ОХР је груба неистина, јер у члану 1.4. Устава БиХ, у тексту тог устава доступном на службеном порталу Уставног суда БиХ (приступ од 18. септембра 2023. године), пише сљедеће: "Ниједан ентитет неће спроводити било какву контролу на ГРАНИЦИ између ентитета".

Уставни суд БиХ на свом порталу је веома јасно нагласио да је цитирани превод званичан превод Устава БиХ од стране Канцеларије ОХР-а у Сарајеву, па је очигледно да та канцеларија саопштењем од 18. септембра 2023. године није само покушала да обмане домаћу јавност о овом питању, већ је обманула и саму себе.

Наиме, Уставни суд БиХ је на свом порталу код превода текста Устава БиХ на домаће језике најприје јасно указао да је то превод Канцеларије ОХР-а у Сарајеву, а онда је дао тај превод у којем је Канцеларија ОХР-а написала оно што пише у члану 1.4. Устава БиХ, а ту пише, треба то још једанпут поновити, да: "Ниједан ентитет неће спроводити било какву контролу на ГРАНИЦИ између ентитета".

Вулић: Када поред предивне Српске тражиш загрљај ОХР-а, зна се чији си савезник

Вулић: Када поред предивне Српске тражиш загрљај ОХР-а, зна се чији си савезник

Канцеларија ОХР-а није ни могла другачије превести све ово са енглеског језика, јер у верзији Устава на енглеском језику, такође на порталу Уставног суда БиХ, члан 1.4. Устава БиХ гласи: "Neither Entity shall естаблисх цонтролс ат the BOUNDARY between the Ентитиес".

Канцеларија ОХР-а није ни могла другачије превести цитирану уставну одредбу, јер који год од озбиљних рјечника енглеског језика да користимо, рецимо Оксфордски рјечник за напредно учење, ријеч BOUNDARY значи граница.

Из свега овога можемо закључити не само да ОХР о овоме обмањује јавност и себе у свом саопштењу од 18. септембра 2023. године, већ можемо да закључимо и о неуставности Одлуке Уставног суда БиХ, број У-5/98 из јануара 2000. године, на коју се ОХР такође покушао ослонити у свом саопштењу.

Наиме, том одлуком Уставни суд БиХ је неуставно одлучио да је ријеч "граница" у тадашњем члану 2. став 2. Устава Републике Српске наводно неуставна.

Којић за АТВ: Ни ОХР ни Тривићка не разумију поруку билборда

Којић за АТВ: Ни ОХР ни Тривићка не разумију поруку билборда "Граница постоји"

Али нигдје у тој одлуци Уставни суд БиХ није написао нити објаснио којем члану Устава БиХ је наводно супротна та ријеч из Устава Републике Српске.

Није то Уставни суд БиХ ни могао учинити када, како је показано, Устав БиХ у члану 1.4. прописује да постоји граница између Републике Српске и Федерације БиХ.

Зато, дакле, таква одлука Уставног суда БиХ садржи само паушалну тврдњу тог суда о наводној неуставности ријечи "граница између ентитета", што управо ту одлуку Уставног суда БиХ чини неуставном, усљед чега је предметно саопштење ОХР-а и због тога лишено сваког ваљаног правног основа.

Ово је вриједило истаћи, јер као што истинитост у њеном најопштијем смислу не зависи од тога ко је нешто рекао него шта је и како је речено, тако ни правна ваљаност не почива на томе која правосудна власт је нешто рекла и одлучила, већ да ли то што је рекла одговара правној истини садржаној у правном пропису, а то је овај пут био Устав БиХ.

Радановић за АТВ: У нашем народу линија разграничења је граница

Радановић за АТВ: У нашем народу линија разграничења је граница

Додуше, можда ће ОХР након овог текста члан 1.4. Устава БиХ превести сасвим другачије и онда то доставити Уставном суду БиХ да постави на свој портал умјесто садашњег превода тог члана. У том случају овај мој текст ће бити својеврсно свједочанство њиховог бешчашћа.

Осим тога, и ако ОХР нареди Уставном суду БиХ да постојећи превод уклони са свог портала и умјесто ријечи "ГРАНИЦА између ентитета" стави ријечи "међуентитетска линија", опет остаје текст Устава БиХ на енглеском језику. А у тој верзији не пише оно чиме би ОХР да обмане све нас и себе, већ пише "BOUNDARY between the Ентитиес", то јест "ГРАНИЦА између ентитета", што је на исти начин написано и прописано не само у члану 1.4. Устава БиХ, већ и у члану 1. Анекса 2. Дејтонског мировног уговора. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.