Profesor ustavnog prava

Blagojević: Ne bi me iznenadilo da predlože pritvor Dodiku i Lukiću

 • Извор: АТВ
 • 13.08.2023. 20:56

Profesor ustavnog prava Milan Blagojević kaže za ATV da ga ne bi iznenadilo da Tužilaštvo BiH predloži mjere pritvora Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, po osnovu iteracijske opasnosti.

Šta to konkretno znači, profesor Blagojević objasnio je u Centralnim vijestima ATV-a.

"S obzirom na dugogodišnju neustavnu praksu svih sudova u BiH, za očekivati je da optužnica bude potvrđena u Sudu BiH i da se ide u glavni pretres. Ne bi me iznenadilo ni da presuda bude osuđujuća, a čak me ne bi iznenadilo ni da u toku tog postupka bude od Tužilaštva BiH predloženo određivanje pritvora i gospodinu Dodiku i gospodinu Lukiću. To mi pravnici zovemo pritvor po osnovu iteracijske opasnosti. To je opasnost od ponavljanja krivičnog djela. Oni mogu reći da je "visoki predstavnik" poništio zakon NSRS, a Dodik je ipak potpisao Ukaz, a Lukić objavio u Službenom glasniku. Postoji opasnost da će oni i sljedeći zakon koji NSRS donese, a Šmit poništi, da će ponovo donijeti Ukaz, odnosno objaviti u Službenom glasniku. To je za njihove aršine iteracijska opasnost. Tako da me ni to ne bi iznenadilo", kaže Blagojević.

On kaže da je sa svim ovim dešavanjima uzdrman i narušen ustavni poredak BiH.

"Kada kažem ustavni poredak, mislim prvo na Ustav. Ustav BiH nijednim slovom, a kamoli rječju, ne dozvoljava da visoki predstavnik, ni oni prije koji su to bili, ni ovaj koji nije visoki predstavnik, išta nameću u BiH. U Ustavu BiH nećete nigdje naći odredbu koja poznaje da postoji propis visokog predstavnika. Toga nema jer u Članu 3 stav 3.b propisano da integralni dio pravnog poretka BiH čine opšta načela međunarodnog prava. Vrhovno, imperativno načelo međunarodnog prava je načelo suverene jednakosti svih država koje je prpisano Poveljom UN. Ona u članu 2 tački 1 propisuje da će se sve države članice UN-a, a one koje to nisu, u svojim međusobnim odnosima pridržavati načela suverene jednakosti svake države. Suverena jednakost država je pravna sintagma koja ima pravni sadržaj. On je određen najprije u članu 2 Povelje UN-a, koji kaže da ništa ovom Poveljom ne ovlašćuje UN, a time ni druge članice UN-a da se mogu miješati niti nametati kako će se one ponašati, kako će pravno uređivati odnose na svojoj teritoriji", kaže Blagojević objašnjavajući i termin "starateljstva" ili kako se narodski kaže, "protektorata".

"Izričito je i propisano da se u državama članicama uvodi sistem starateljstva. Ili kako mi kažemo protektorat. To se može uvesti samo na nesamoupravnim teritorijama, dakle one teritorije koje još nisu postale države, kao što je Zapadna Sahara, Bahami itd.. Čak ni najbestidniji visoki predstavnici poput Ošdauna ili Petriča, nisu se usudili da urade ovo što je uradio Šmit. Nikada visoki predstavnici nisu rekli, niti to opredmetili, da je njihova volja zakon i ako se ona ne poštuje čini se krivično djelo. To je svojevrsna apokalipsa kako unutrašnjih prava u BiH, tako i međunarodnih prava. Na to nailazite samo u autokratskim režimima gdje važi ono srednjovjekovno pravilo - Što se svidi vladaru, to i postaje zakon. Ne može pojedinac doći i nametati u državi članici UN-a i da ako se njegova volja ne sprovodi to je krivično djelo", kaže Blagojević.

Пратите нас и путем Вибера

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

  'Чаролије Републике Српске (Р)

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.