ATV

Ruski ambasador

Bocan-Haračenko: Očuvanje Srpske zadatak broj jedan, rušenje Dejtona đavolja rabota

 • Извор: Sputnjik
 • 14.09.2023. 14:59

Očuvati Republiku Srpsku je i moguće i neophodno, to je zadatak broj jedan koji nipošto nije marginalan – to je zadatak evropskih razmjera jer destabilizacija u BiH je veoma ozbiljna manifestacija negativnog razvoja događaja sa veoma teškim posljedicama, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

U ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik ruski ambasador napominje da je svima jasno da je to neophodno kako bi se sačuvala manje-više prihvatljiva stabilnost, a da je drugo pitanje šta će biti sa samom Bosnom i Hercegovinom.

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

"Kako će se BiH razvijati u ovom trenutku vjerovatno je teško razmatrati i rješavati u uslovima kad je Zapad tamo napravio haos. Zato je zadatak da se minimum ostane u okvirima Dejtona i u okviru onih ovlašćenja i strukture bh. države koja postoji na entitetskom nivou primenjeno na konstitutivne narode. Sve ostalo je đavolja rabota uperena na potkopavanje Dejtona. I nikakva centralizacija BiH nije moguća u ovom trenutku. Mogu se te težnje objašnjavati kako god hoćete, mogu se potezati svakojake konvencije Savjeta Evrope i pričati šta vam je volja o ljudskim pravima i uspješnom ekonomskom razvoju, o nezamislivim investicijama, ali sve to će biti neistina i pokušaj pokrića zadatka centralizacije Bosne nauštrb prije svega Srba koji žive u BiH, u Republici Srpskoj.

Može li se u tim uslovima sačuvati BiH?

"BiH se na kraju može sačuvati. To je takođe ruska tema u Savjetu bezbjednosti, bez obzira na potpuno potkopavanje svih mehanizama rješenja, potkopavanje institucije visokog predstavnika i ličnost samog visokog predstavnika koji je u ovom trenutku nelegitiman. Mi ga ne priznajemo kao ni Dodik, uzgred, potpuno legitimno i opravdano, polazeći od principa kojima smo se rukovodili kad smo imenovali prethodnike ovog čovjeka. Zato je teško očekivati da on može da uradi nešto što ne bi bilo negativno, otuda i sukob koji se stalno razvija. On nije juče nastao i dalje eskalira. I svakako, Šmit može da donese milion odluka, nijedna se neće primenjivati u Republici Srpskoj i opravdano - jer on je građanin Njemačke. Zašto bi Dodik i rukovodstvo Republike Srpske u celini, kao i predstavnici Republike Srpske u centralnim organima u Sarajevu izvršavali odluke jednog građanina Njemačke.

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik ide u Moskvu do kraja oktobra na sastanak sa ruskim predsjednikom. Šta možemo da očekujemo od toga?

"Predsednik Dodik ima stalne kontakte, imamo redovne susrete, i sada, i ranije bilo je sastanaka na najvišem nivou, predsednika Rusije i Dodika, ministra spoljnih poslova i Dodika… Tu se prirodno razmatra situacija u BiH, šta može da se radi, šta je sada moguće da bi se sačuvala Republika Srpska, njena ovlašćenja i njen status entiteta".

(Sputnjik)

Пратите нас и путем Вибера

 • 17:50 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

  ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

  ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

 • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

  Серија: Љубавни залогаји (12+)

 • 20:30 Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

  Филм: Тајна Николе Тесле (12+)

 • 22:00 Серија: Немирни (12+)

  Немирни је србијанска телевизијска серија из 2023. године, темељи се према роману Марка Поповића, Један погрешан корак, а режирао ју је Дарко Николић.