Ruski ambasador

Bocan-Haračenko: Očuvanje Srpske zadatak broj jedan, rušenje Dejtona đavolja rabota

  • Извор: Sputnjik
  • 14.09.2023. 14:59

Očuvati Republiku Srpsku je i moguće i neophodno, to je zadatak broj jedan koji nipošto nije marginalan – to je zadatak evropskih razmjera jer destabilizacija u BiH je veoma ozbiljna manifestacija negativnog razvoja događaja sa veoma teškim posljedicama, upozorava ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

U ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik ruski ambasador napominje da je svima jasno da je to neophodno kako bi se sačuvala manje-više prihvatljiva stabilnost, a da je drugo pitanje šta će biti sa samom Bosnom i Hercegovinom.

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

Mazalica: Američka ambasada krši Bečku konvenciju, sindikati da sagledaju posljedice

"Kako će se BiH razvijati u ovom trenutku vjerovatno je teško razmatrati i rješavati u uslovima kad je Zapad tamo napravio haos. Zato je zadatak da se minimum ostane u okvirima Dejtona i u okviru onih ovlašćenja i strukture bh. države koja postoji na entitetskom nivou primenjeno na konstitutivne narode. Sve ostalo je đavolja rabota uperena na potkopavanje Dejtona. I nikakva centralizacija BiH nije moguća u ovom trenutku. Mogu se te težnje objašnjavati kako god hoćete, mogu se potezati svakojake konvencije Savjeta Evrope i pričati šta vam je volja o ljudskim pravima i uspješnom ekonomskom razvoju, o nezamislivim investicijama, ali sve to će biti neistina i pokušaj pokrića zadatka centralizacije Bosne nauštrb prije svega Srba koji žive u BiH, u Republici Srpskoj.

Može li se u tim uslovima sačuvati BiH?

"BiH se na kraju može sačuvati. To je takođe ruska tema u Savjetu bezbjednosti, bez obzira na potpuno potkopavanje svih mehanizama rješenja, potkopavanje institucije visokog predstavnika i ličnost samog visokog predstavnika koji je u ovom trenutku nelegitiman. Mi ga ne priznajemo kao ni Dodik, uzgred, potpuno legitimno i opravdano, polazeći od principa kojima smo se rukovodili kad smo imenovali prethodnike ovog čovjeka. Zato je teško očekivati da on može da uradi nešto što ne bi bilo negativno, otuda i sukob koji se stalno razvija. On nije juče nastao i dalje eskalira. I svakako, Šmit može da donese milion odluka, nijedna se neće primenjivati u Republici Srpskoj i opravdano - jer on je građanin Njemačke. Zašto bi Dodik i rukovodstvo Republike Srpske u celini, kao i predstavnici Republike Srpske u centralnim organima u Sarajevu izvršavali odluke jednog građanina Njemačke.

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik uputio otvoreno pismo Šmitu

Dodik ide u Moskvu do kraja oktobra na sastanak sa ruskim predsjednikom. Šta možemo da očekujemo od toga?

"Predsednik Dodik ima stalne kontakte, imamo redovne susrete, i sada, i ranije bilo je sastanaka na najvišem nivou, predsednika Rusije i Dodika, ministra spoljnih poslova i Dodika… Tu se prirodno razmatra situacija u BiH, šta može da se radi, šta je sada moguće da bi se sačuvala Republika Srpska, njena ovlašćenja i njen status entiteta".

(Sputnjik)

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм