Odbor za zaštitu prava Srba

"Bošnjaci, odnosno muslimani nemaju mnogo veze sa ZAVOBiH-om"

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2022. 10:20

Iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH (FBiH) navode da Bošnjaci u Sarajevu i u kantonima, gdje su većinski narod, obilježavaju danas 25. novembar - istorijski datum sa kojim nemaju mnogo veze, ali će ovaj njihov takozvani dan državnosti BiH slaviti sami, fingirajući državotvornost i istorijski koncept samo njima potreban.

Iz Odbora ukazuju da Bošnjaci nemaju mnogo veze sa datumom koji slave, s obzirom na to da su 25. novembra 1943. godine većinski pripadali ustaškim formacijama, služili Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) i imali nacistima odane muslimanske milicije tog vremena.

Čak i istoričari koji favorizuju bošnjačku istoriju i njihovo učešće u Narodnooslobodilačkoj borbi (NOB), kao što je Marko Atila Hoare, ističu da su muslimani u BiH kao narod masovno učešće u NOB započeli tek 1944. godine, navodi se u saopštenju iz Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

Nažalost, smatraju u Odboru, Srbi su ponovo, kao i brojnim slučajevima do sada, napravili grešku kada su 1944. godine dopustili da se ustanku protiv NDH i fašista priključuju i muslimani i Hrvati.

"Bošnjaci, koji su razne datume iz istorije improvizovali i prilagodili sebi, čineći od njih svoje praznike, pa će tako ovaj njihov takozvani dan državnosti BiH slaviti sami, fingirajući državotvornost i istorijski koncept samo njima potreban", navode iz Odbora.

Iz Odbora ističu da je "improvizacija i fingiranje vjerni pratilac bošnjačke istorije i datuma koje obilježavaju", te poručuju da "Srbi i Hrvati današnji dan ne proslavljaju".

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani dan državnosti u dijelu FBiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i FBiH.

Republika Srpska slavi 9. januar kao Dan Republike i 21. novembar kao Dan uspostavljanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)