Ministar pravde Srpske

Bukejlović: BiH nema zakon o Ustavnom sudu

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2023. 11:03

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je Srni da je BiH jedna od rijetkih zemalja koja nije donijela zakon o Ustavnom sudu iako je Venecijanska komisija nekoliko puta upozoravala na to.

"Može se očekivati adekvatan odgovor Srpske i njenih institucija. Ovo je dobra prilika da se stavi pod mikroskop rad Ustavnog suda BiH. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije donijela zakon o Ustavnom sudu iako je Venecijanska komisija nekoliko puta upozoravala na to", rekao je Bukejlović.

On je istakao da Ustavni sud BiH ruši ustavni poredak umjesto da ga štiti.

"Kako gledati na antiustavno djelovanje Ustavnog suda BiH, koji bi trebalo da štiti ustavnost i zakonitost, da vodi računa da se zakonske i propisane procedure poštuju potpuno. Ovo se, zaista, može posmatrati kao državni udar Ustavnog suda BiH. Ne znam kome je u interesu da se stvaraju ove tenzije i problemi u BiH. Ustavni sud BiH, neustavnom odlukom o izmjeni pravila Ustavnog suda, nanio je nepopravljivu štetu ovakvoj BiH", rekao je Bukejlović.


Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku!

Dodik: Do petka do 12 časova Ustavni sud da ukine odluku!

On je izrazio nadu da će međunarodna zajednica shvatiti da ovakvi postupci ne donose ništa dobro konstitutivnim narodima u BiH.

"Ustavni sud BiH jeste sve ove godine odlučivao preglasavanjem sudija koje je izabrala Narodna skupštine Republike Srpske. Ovom promjenom pravila postaje nebitno da li Ustavni sud BiH u svom sastavu uopšte ima sudije koje je izabrala Narodna skupština Srpske", kaže Bukejlović.

Na taj način, naglasio je on, žele da oduzmu značaj Narodnoj skupštini, kao i samoj Republici Srpskoj s obzirom na to da, prema neustavnoj promjeni pravila Ustavnog suda BiH, za sazivanje plenarne sjednice i za odlučivanje nije potreban sudija iz Republike Srpske.

"Ustavom BiH propisan je sastav Ustavnog suda BiH, procedure, prava i odluke, gdje se u stavu drugom propisuje da većina svih članova suda predstavlja kvorum, kao i da će Sud usvojiti svoja pravila većinom svih članova", podsjetio je Bukejlović.

On je naveo da je članom 39 propisano da se sjednica Ustavnog suda BiH u plenearnom sazivu, kojoj ne prisustvuje najmanje troje sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH (FBiH) i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske, odgađa s tim da će u slučaju ponavljanja iste situacije, bez opravdanih razloga, naredna sjednica biti održana.

"Nesporna je činjenica da je sudiji Ustavnog suda BiH iz Republike Srpske Miodragu Simoviću prestao mandat radi ispunjavanja zakonom propisanih uslova za penzionisanje. Sjednica Ustavnog suda BiH bez prisustva drugog sudije kojeg je izabrala Narodna skupština Srpske nije mogla biti održana", rekao je Bukejlović.


Snimili zmiju u centru grada - VIDEO

Snimili zmiju u centru grada - VIDEO

On je ponovio da odluka o izmjeni pravila Ustavnog suda BiH, koja je donesena na sjednici bez prisustva sudije Ustavnog suda BiH izabranog od Narodne skupštine Republike Srpske, ne može imati pravno dejstvo niti će se moći pravno primjenjivati u budućem radu Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud BiH saopštio je u ponedjeljak, 19. juna, da je izbrisao odredbu u Pravilu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je juče da Ustavni sud BiH do petka, 23. juna, ukine svoju odluku o izmjeni Pravila ovog suda i vrati je na odluku od prije.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.