ATV

Ministar pravde

Bukejlović: Podizanje optužnice protiv Dodika - pravni apsurd i pravno nasilje

  • Извор: СРНА
  • 12.08.2023. 15:33

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović istakao je da podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predstavlja pravni apsurd i pravno nasilje.

"To je pravni apsurd i pravno nasilje, gdje Tužilaštvo BiH treba da dokazuje postojanje krivične odgovornosti predsjednika Republike zbog vršenja dužnosti i prava koja mu pripadaju i koja su propisana Ustavom Srpske", rekao je Srni Bukejlović.

On je dodao da je Tužilaštvo BiH podizanjem optužnice protiv predsjednika Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića povrijedilo osnovno načelo koje važi za svaku pravosudnu instituciju, a to je nezavisnost u radu.

"Ovdje je očigledno riječ o postupanju po nalogu određenih stranih interesa koji su usmjereni protiv Republike Srpske, njenih institucija i suvereniteta", rekao je Bukejlović.


Poruka sa Pala: Uvijek smo uz institucije Republike Srpske i njenog predsjednika!

Poruka sa Pala: Uvijek smo uz institucije Republike Srpske i njenog predsjednika!

Prema njegovim riječima, ovakvi politički akti, podneseni Sudu BiH pod maskom pravosuđa i vladavine prava, a koji su podržani od pojedinih stranih ambasada, što predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja jedne države, ne doprinose miru i stabilnosti u BiH, te će po okončanju predstavljati samo još jedan poraz institucija na zajedničkom nivou.

On je istakao da je predsjednik Republike Srpske dužan da štititi ustavni poredak Republike, te da u konkretnom slučaju nema krivične odgovornosti, naročito imajući u vidu da Kristijan Šmit nije visoki predstavnik, s obzirom da nije imenovan od Savjeta bezbjednosti UN, slijedom čega je jasno da, kao strani državljanin i fizičko lice, nema ovlaštenje da donosi zakone u BiH.

"Pokušaji Kristijana Šmita da preuzme zakonodavna ovlašćenja Parlamentarne skupštine BiH, koja jedina u skladu sa Ustavom BiH može da donosi zakone u BiH, predstavlja eklatantan primjer pokušaja narušavanja ustavnog poretka BiH i ograničavanja njenog suvereniteta", napomenuo je Bukejlović.

On je rekao da je izostalo reagovanje međunarodne zajednice u pravcu očuvanja ustavno-pravnog poretka, iako se mjesecima unazad upravo iz Republike Srpske, a prije svega od Dodika, skreće pažnja i pali alarm na faktore koji rušilački djeluju na suverenitet Republike Srpske koji je zagarantovan Dejtonskim sporazumom, poput odluka Ustavnog suda BiH i nelegitimnog postupanja Kristijana Šmita.

"Kada govorimo o Dejtonskom sporazumu i njegovom primarnom cilju, Republika Srpska je jedina koja u BiH teži prosperitetu, stabilnosti i vladavini prava u BiH, te sprovođenju odredaba Dejtonskog sporazuma na način na koji te odredbe nalažu", ukazuje Bukejlović.

On je naveo da podizanje optužnice zbog nesprovođenja odluka visokog predstavnika koji trenutno ni ne postoji u BiH, odnosno još uvijek nije izabran, osim što je pravno gledano neosnovano i apsurdno, dovodi u pitanje i zakonitost rada Tužilaštva BiH.

Bukejlović ukazuje da iz takvog rada proizilazi da ova institucija ne pripada BiH i njenim građanima, te da neće raditi u njihovom interesu već u interesu pojedinaca koji daju nalog za postupanje i način rada.


Tešić: Srpska pod strašnim napadom, podrška predsjedniku!

Tešić: Srpska pod strašnim napadom, podrška predsjedniku!

On napominje da Ustav Republike Srpske predviđa da predsjednik Srpske ukazom proglašava zakone koje donese najviše predstavničko i zakonodavno tijelo u Republici Srpskoj - Narodna skupština Republike.

"U okolnostima kada predsjednik Republike Srpske odbije da proglasi zakon, nakon ponovnog usvajanja u Narodnoj skupštini bio bi dužan i morao bi donijeti ukaz o proglašenju zakona nezavisno od svoje volje, u protivnom to bi predstavljalo narušavanje ustavnog poretka Republike Srpske i vodilo bi podizanju optužnice od nadležnih pravosudnih organa Republike Srpske", pojašnjava Bukejlović.

Tužilaštvo BiH podiglo je juče optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića zbog neizvršavanja odluka Kristijana Šmita.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    Ова напета и узбудљива драма истражује животну причу једног од свакако најозлоглашенијег криминалца на свијету.