Ратно хушкање

Ћеман пријети Србима, политичко Сарајево ћути

  • Извор: АТВ
  • 14.01.2024. 19:16

Мук странаца и политичког Сарајева на скандалозан говор исламског теолога Митхада Ћеманa. Нико да осуди ратно хушкање и позивање на убиство Срба. Снимак у којем Ћеман позива на рат, шокирао је зато јавност у Српској. Ово је само дио оног што је рекао.

"И знајте да ће сљедећи покољ четника бити гори од свих претходних зато се спремајте сто одсто. Зато се у овој држави живи са нијетом. Ко није у стању да живи с нијетом да је овдје у рибату и да чека да брани овај ватан и да брани овај народ, нека иде за Њемачку што прије. Да барем знамо на кога можемо да рачунамо, ово алаха ми мислим. Ја овдје нијетим да сам у рибату. Да сам увијек у причеку када ћу морати с четницима да се гањам", рекао је Митхад Ћаман, професор.

Без ријечи је и Исламска заједница, али и Међународна. Ово није први пут да се овакве пријетње чују из другог ентитета. Све их је више након прославе Дана Републике Српске. 

"Ширење радикалних идеологија и вјерске мржње да је то уствари посао за тужилаштво и суд БиХ и да је то посао за безбједносне агенције. Никада у БиХ није спроведена забрана оваквих радикалних идеологија. Никада нису укинуте и забрањене поједине организације. И то не поједине, њих има преко 500 у у БиХ", рекао је Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Из Владе Српске затражили су хитну реакцију надлежних институција. Упозорења стижу и од српских представника у заједничким институцијама БиХ. 

"И нико од међународне заједнице не реагује. Видите нема реакције америчке амбасаде. Марфи се направио да то није чуо и видио. ОСЦE и остали из дијела међународне заједнице а о амбасадама да не говорим, сви мудро ћуте на то. Као то се није десило. А када би неко од српских удружења, када би се на сличан начин огласио у медијима и тада би они реаговали и рекли ми осуђујемо сву ратнохушкачку реторику", рекла је Сања Вулић, шеф Клуба посланика СНСД-а у ПД ПС БиХ.

Ово је само једна у низу пријетњи за Србе. У Зеници је Деветог јануара запаљена застава Републике Српске. У ФБИХ су Заставе Српске мијењали ратним застава тзв. Армије БиХ. Већ данима за то нема санкција, нити реакција надлежних из другог ентитета. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)