ATV

Професор

Ћеранић: Дејтонски споразум - једини гарант опстанка Срба

  • Извор: СРНА
  • 21.11.2023. 08:28

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Димитрије Ћеранић изјавио је Срни да је оно што је пружено Дејтонским мировним споразумом једини гарант опстанка српског народа у БиХ и истакао да је битно да представници Републике Српске издрже све притиске и не дозволе насилну промјену овог документа.

Ћеранић сматра да ће положај Републике Српске у наредним годинама сигурно да буде зајамчен словом Дејтонског мировног споразума, а прича о некаквом његовом духу само је замагљивање истине и покушај да се наметну прислне промјене које нити су у складу са словом тог документа, а ни његовог анекса који представља Устав БиХ.

Он је истакао да је сада, након 28 година од парафирања, значај Дејтонског мировног споразума и већи него што је био тада.

Ћеранић је указао да покушаји промјене Дејтонског мировног споразума, који су били учестали, како од високих представника у БиХ, тако и од политичких представника из ФБиХ, говоре о његовом значају и колики је гарант позиције Републике Српске и српског народа у БиХ.


Три проблема која може узроковати тврда вода

Три проблема која може узроковати тврда вода

"Настанком БиХ прије 28 година у Дејтонском мировном споразуму загарантован је положај Републике Српске као ентитета БиХ и српског народа, као једног од три конститутивна народа. Сви ови покушаји за промјеном Дејтонског мировног споразума нити су били у складу са правом, нити са добрим обичајима који се могу користити за неке измјене уставног положаја било којег од ентитета у БиХ", рекао је Ћеранић.

Он је додао да све ове измјене у погледу надлежности БиХ, такозваних пренесених, могле би да се оцјењују са позиције Дејтонског мировног споразума као противправне и незаконите.

Ћеранић је оцијенио да Република Српска треба да се строго држи Устава БиХ и Дејтонског мировног споразума и да се тако избори за своје уставне надлежности које јој нико не може одузети, уколико она не буде пристала на те промјене.

"Битно је да политички представници Републике Српске на одговорним функцијама издрже све притиске и да не дозволе насилну промјену Дејтонског мировног споразума нити било какве покушаје правних и политичких договора у вези с тим", поручио је Ћеранић.


Шолаја за АТВ: Дејтонски споразум означио крај једне епохе

Шолаја за АТВ: Дејтонски споразум означио крај једне епохе

Пуних 28 година навршило се данас од када је у америчкој бази "Рајт Петерсон" у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставноправни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:40 Серија: Бува (16+)

    Британска трагикомична серија из 2016. године о дјевојци са надимком "Бува" која је преживјела огромну трагедију од које се никако не опоравља.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм