Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka

Ćeranić: Spriječiti zloupotrebe OBA

  • Извор: СРНА
  • 13.02.2023. 12:44

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Univerziteta u Banjaluci Predrag Ćeranić izjavio je Srni da je za društvo najvažnije da funkcionišu kontrolni mehanizmi u vezi sa izborom novog rukovodstva i budućeg rada Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH, a ne da postoje samo na papiru, kao do sada.

Ćeranić je rekao da s tim u vezi treba da profunkcioniše i Komisija za nadzor nad radom OBA parlamenta BiH.

"Nezamislivo je da to ne funkcioniše ukoliko je riječ o zemlji koja teži da bude demokratska, suverena i slično. Dakle, kada kontrolni mehanizmi u ovoj oblasti budu u funkciji, onda će biti manje bitno ko je direktor OBA BiH, ko zamjenik. To je pravac kojim BiH treba da ide", ocijenio je Ćeranić.

On je rekao da je simptomatično što se u BiH u političkom i drugom smislu smatra da imenovanje direktora OBA rješava mnogo važnih pitanja.

"To sve govori o posebnom stanju u kome je BiH, a to je strah od zloupotreba te službe koja bi trebalo da bude korisna za svaku državu", rekao je Ćeranić.

On je zaključio da zakonodavna, izvršna i pravosudna vlast treba da kontrolišu OBA BiH.

"I kada tu kontrolu u punom smislu doživimo, onda će manje biti važno ko su ljudi koji vode OBA. Ta agencija bi danas trebalo da funkcioniše kao veliki `antivirus`, koji bi skenirao situaciju u svojoj oblasti, detektovao eventualne probleme i zatim, uz moguću saradnju sa partnerskim službama, sugerisao nadležnim institucijama da ga neutrališu", rekao je Ćeranić.

On je konstatovao da u radu OBA BiH nipošto ne bi trebalo biti zloupotreba radi zadovoljavanja različitih interesa moćnih pojedinaca ili interesnih grupa.

"Ako se spriječe te zloupotrebe, a bilo ih je dosta, pogotovo kada je riječ o Republici Srpskoj, biće dovoljno. Dakle, dovoljno je da rukovodstvo OBA ne dozvoli da ta služba bude zloupotrebljena u političke i druge svrhe", poručio je Ćeranić.

Procedura razrješenja i imenovanja novog direktora i zamjenika direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH biće pokrenuta danas na sjednici Izvršno-obavještajnog odbora, kojeg čine predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto i njena dva zamjenika Zoran Tegeltija i Zukan Helez.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.