Slučajno ili namjerno

CIK oduzeo pravo Hrvatima u Doboju da budu Hrvati?

  • Извор: АТВ
  • 14.11.2022. 18:00

Slučajno ili namjerno, CIK se umiješao u izbor članova Vijeća naroda Republike Srpske tako što je odlučio da se u dobojskoj Skupštini umjesto četiri, nalaze dva Hrvata čime im je uskraćeno pravo da glasaju za članove Vijeća ispred hrvatskog naroda.

CIK je naprasno odlučio da Elena Spasojević i Miloš Bukejlović, odbornici u Skupštini grada nisu više Hrvati, iako su se tako izjasnili u ovjerenim izjavama prilikom objave kandidature.

Elena Spasojević se izjašnjava kao Hrvatica po ocu i majci, dok se Miloš Spasojević izjašnjava kao Hrvat po majci. To stoji i u njihovim ovjerenim izjavama koje se popunjavaju u opštinama i gradovima, a koje su dostavljene CIK-u kao jedna od osnovnih stvari prilikom objave kandidature za bilo koji nivo.

Bukejloviću koji je u Skupštinu grada ušao kao Hrvat 2016. godine i Spasojevićki koja je mandat dobila na posljednjim izborima na ovaj način direktno je uskraćeno pravo da biraju članove Vijeća naroda Republike Srpske.

Iz CIK-a još uvijek nije bilo zvaničnog odgovora, a iz Doboja se nadaju da će ovu grešku čim prije ispraviti.

O svemu se oglasio i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić koji je poručio da se nada da je u pitanju slučajna greška, a ne otvorena provokacija, mada je čudno i postavlja se opravdano pitanje kako to uvijek CIK griješi na Doboju.

Jerinić je upitao po čijem nalogu CIK uskraćuje pravo Hrvata kao konstitutivnog narodu i na osnovu čega i kojih kriterijuma priznaju samo dva Hrvata od njih četvoro u Skupštini grada Doboja.

Тагови:
  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм