Promijenjen sastav

CIK rasporedio delegate u Dom naroda FBiH

 • Izvor: Agencije
 • 04.11.2022.19:57

Nakon što je Centralna izborna komisija (CIK) BiH juče saopštila zvanične rezultate Opštih izbora u BiH, večeras su donijeli odluku o rasporedu delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Podsjetimo, nakon što je Kristijan Šmit u izbornom danu nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH i Ustava FBiH, taj raspored će biti drugačiji u odnosu na prethodne.

Tako će, Hercegovačko-neretvanski kanton po novom zakonu davati devet delegata. Pet će biti iz reda hrvatskog naroda, dva iz srpskog te po jedan iz reda Bošnjaka i Ostalih. Napomenimo, ranije je iz ovog kantona u Dom naroda FBiH išlo troje Hrvata.

Što se tiče Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda idu četiri delegata, u odnosu na ranijih tri, dok Bošnjaci, Srbi i Ostali daju po jednog delegata.

U Kantonu 10 Hrvatima pripadaju tri delegatska mjesta u Domu naroda FBiH, a ranije su imali dva. Srbi daju četiri, a Bošnjaci i ostali po jednog delegata.

Srednjobosanski kanton daje četiri delegata iz reda hrvatskog naroda, o odnosu na tri koliko je davao prije, dva Bošnjaka, u odnosu na jednog koji je davao prije, te po jednog Srbina i delegata iz reda Ostalih.

Unsko-sanski kanton daje tri delegata iz reda Bošnjaka, tri iz reda Srba te po jedan iz reda Hrvata i Ostalih. Bošnjaci i Srbi su dobili po jednog dodatnog delegata iz ovog kantona.

Zeničko-dobojski kanton daje četiri delegata Bošnjaka, dva Hrvata, dva Srbina i jednog Ostalog. Šmitovom odlukom Bošnjaci, Hrvati i Srbi dobivaju po jednog dodatnog delegata.

Nije promijenjen broj delegata u Bosansko-podrinjskom kantonu. Bošnjaci, Srbi, Hrvati ostaju na po jednom delegatu, koliko će imati i Ostali.

Ista situacija je i u Posavskom kantonu, gdje će Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Ostali dati po jednog delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH.

U Tuzlanskom kantonu u Dom naroda Parlamenta FBiH ide pet bošnjačkih delegata, jedan iz reda hrvatskog naroda, tri Srbina i jedan Ostali.

Kanton Sarajevo u Dom naroda Parlamenta FBiH daje četiri delegata iz reda Bošnjaka, pet Srba, jednog Hrvata i dva iz reda Ostalih. Kanton Sarajevo daje jednog Bošnjaka, dva Srbina i jednog Ostalog više u odnosu na prethodne godine.

 • 16:30 Vijesti u 16:30

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

 • 16:50 Centar dana

  Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

 • 18:20 Biznis klub

  ‘Biznis klub’ novim konceptom približiće vam ekonomiju i pružiti vam relevantne aktuelnosti iz oblasti ekonomije i privrede, ispratiti ekonomska kretanja i trendove na globalnom nivou i istražiti njihov uticaj na rast i razvoj ekonomije u Srpskoj.

 • 18:55 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.

 • 19:00 ATV Vijesti

  Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

 • 19:40 Marketing

  Blok ekonomsko-propagandnog programa.