Суд БиХ

Цикотић наредио тајну ликвидацију припадника ХВО?

Суд БиХ дјелимично је потврдио оптужницу против бившег министра одбране и безбједности БиХ Селме Цикотића (59) због ратних злочина у Бугојну.

Како наводе у суду оптужница је потврђена против Цикотића и Џевада Млаће (69), којима се на терет ставља злочин против ратних заробљеника, док је у односу на осумњиченог Тахира Гранића оптужница одбијена.

У оптужници се наводи да су злочини почињени за вријеме сукоба између тзв. Армије БиХ и ХВО-а. Млаћо је тада био предсједник Ратног предсједништва општине Бугојно, а Цикотић командант ОГ Запад тзв. Армије РБиХ.

”У оптужници се наводи да је оптужени Џевад Млаћо наредио убиства заробљеника хрватске националности на начин да је сачињен списак заробљеника који ће бити убијени, те потом извршено одвођење заробљеника у просторије БХ Банке гдје је од посљедица мучења, премлаћивања и злостављања наступила смрт тројице заробљеника, након чега су преостали заробљеници одведени на планину Ростово и од стране припадника Војне полиције и Армије РБиХ убијени на локацијама које је оптужени лично одредио и које је обилазио, након чега су њихова тијела уклоњена и сакривена”, саопштило је раније Тужилаштво БиХ.

Додаје се да су, након рата, тијела четворице убијених пронађена и ексхумирана, а за тијелима преосталих жртава још увијек се трага, више од 30 година након почињења злочина.

У Суду БиХ додају да је Цикотић 22. јула 1993. године као, де факто ауторитет цивилне и војне власти на подручју општине Бугојно, чије су се одлуке поштовале и проводиле, донио одлуку да се одређени број заробљеника хрватске националности које је означио као ”есктремни дио” тајно ликвидира.

”Оптужени Цикотић је командант издавао наредбе да се заробљене особе хрватске националности, под пријетњом оружјем, изводе на обављање принудних радова на првим борбеним линијама, гдје су били изложени опасностима по живот као “живи штит”, усљед чега су двојица заробљеника убијена а више их је рањено, а такође је пропустио да спријечи премлаћивања, мучења и убиства заробљених припадника ХВО-а те, иако је имао информације о почињеним злочинима, није предузео мјере да их спријечи и казни починиоце”, навело је раније Тужилаштво БиХ.


Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.