Cvijanovićeva preuzela predsjedavanje

Članovi Predsjedništva BiH preuzeli dužnost

  • Извор: АТВ
  • 16.11.2022. 19:02

Željka Cvijanović upisuje se u istoriju kao prva žena koja je osvojila mandat za Predsjedništvo BiH. I za nju će, kaže, baš kao i za njenog prethodnika Milorada Dodika, od presudnog značaja biti uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavne strukture BiH.

Novoizabrani srpski član koja je već danas preuzela predsjedavanje  i danas je ponovila ono što je rekla u Parlamentu Srpske da će raditi za dobrobit oba entiteta i svih naroda. 

"U Predsjedništvo dolazim ispružene ruke, sa dobrim namjerama, želim da zajedno sa našim ustavnim nadležnostima radimo na dobrobit oba entiteta i svih naroda, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu", rekla je Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH.

Da su štete nanosili brojnim blokadama Republici Srpskoj oni koji će i danas sjediti u BH Predsjedništvu najbolje zna sadašnji predsjednik Republike Srpske. Milorad Dodik nije krio zadovoljstvo se vraća u Palatu Republike. Prošli saziv blokirao je sve investicione i razvojne projekte važne za Srpsku, a njegova nasljednica će se nažalost sa istim problemima suočiti u Sarajevu. 

"Ja poštujem pristup gospođe Cvijanović danas, ali i ona će, na žalost, veoma brzo vidjeti da to nije dobro mjesto i da će se veoma teško moži šta da dogovori. Oni su samo pokušavali da razvale diplomatski sistem, sada pokušavaju da razvale i sistem odbrane u BiH, razvalili su OBA, ne funkcioniše ni jedan sistem koji je predviđen Ustavom, lažno se zaklinju u Ustav, a onda govore sve protivustavno", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Upravo su to danas uradili Željko Komšić i Denis Bećirović. Pozivajući se na poštovanje Ustava, ponovili su da se zalažu za građansku BiH, brišući nacionalne oznake i entiteske granice. Pričao je Komšić i o navodnoj odluci o članstvu u NATO, što je za Dodika najobičniji spin. Upravo takve govore druga dva člana, predsjednik Republike nije mogao da sluša, pa je napustio salu. Iz Istočnog Sarajeva je poručio. 

"Nećete dobiti ništa dok ne odblokirate gasovod, Buk bijelu, aerodrom u Trebinju i šta još imamo i to je to i nemojte da nam se miješate u unutrašnje stvari Republike Srpske", kaže Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

"Sve ono što bi neko objeručke prihvatio u ovoj zemlji se blokira, ja ne vidim dobit za to ni onog ko je blokator, ni onog ko trpi reakciju il posljedice takvih blokada", kaže Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva.

I danas se počelo odmah sa sarajevskim spinovima. Federalni mediji objavili su prije inauguracije da je Željka Cvijanović zabranila dolazak ukrajinskom ambasadoru da prisustvuje svečanoj primopredaji, što je odmah demantovano iz kabineta srpskog člana. Ono što niko danas u BiH nije mogao demantovati jeste da legitimnih hrvatskih predstavnika nije bilo na inauguraciji.