Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Лицемјерна изјава Сатлера, питање да ли је БиХ уопште на европском путу или не!?

  • Извор: СРНА
  • 09.05.2024. 18:06

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да шеф Делегације ЕУ Јохан Сатлер одлично зна да све што се успјело учинити у испуњавању услова који су водили до одлука ЕУ - и оне о додјељивању кандидатског статуса БиХ и оне о почетку преговарања - не би било могуће без учешћа Републике Српске.

"Зато ми много од овог што амбасадор Сатлер сада износи звучи врло лицемјерно, као што је бесмислено и упорно исказивати критику на рачун једних, а похвале на рачун других, а коначно крајње је бесмислено да ЕУ постави одређене услове, попут оног о реформи Уставног суда БиХ, а онда сама зауставља или успорава ту исту реформу", истакла је Цвијановић за Срну упитана да прокоментарише Сатлерову изјаву да су Републици Српској стопирана два пројекта вриједности 1,2 милијарде КМ и да је за то одговорно руководство Српске и предсједник Милорад Додик, који су, како сматра, одговорни и за ескалацију кризе у БиХ.

Цвијановић је рекла да лично сматра да се неуспјех ЕУ огледа у чињеници да она подржава уопште могућност да један неизабрани странац мијења законе не обазирући се на сопствена правила ЕУ да то могу да раде само демократски изабране институције.

Цвијановић: Резолуција о Сребреници трик због сукоба у Гази

Цвијановић: Резолуција о Сребреници трик због сукоба у Гази

"Ако томе додамо чињеницу да се амбасадор Сатлер још хвали како ЕУ са 50 одсто средстава финансира тог истог појединца да би радио оно што не пише као могућност ни у једном реду ниједне странице ниједног прописа ЕУ онда би било добро упитати амбасадора да ли смо ми стварно на ЕУ путу. Или можда нисмо, па су се сакрили иза Милорада Додика да нам не морају објашњавати зашто нисмо", нагласила је Цвијановић.

Она је констатовала да ЕУ развлачи цијели западни Балкан већ 20 година причом о европској перспективи и упитала да ли је баш реално мислити да новог чланства није било само зато што су овдје све земље тако страшно неуспјешне или има нечега и до ЕУ или до оних изван ЕУ.

"Може Сатлер причати шта хоће и усаглашавати ставове ЕУ с ким год хоће, али у земљи која се креће ка ЕУ не постоје појединци који умјесто парламента доносе законе. А ако је демократија, онда парламент одлучује кад нешто хоће или неће", поручила је Цвијановић.

Пратите нас и путем Вибера