Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH

Cvijanović: Zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH

  • Извор: АТВ
  • 16.03.2023. 13:48

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović istakla je danas u Zagrebu da zapaljiva retorika može prouzrokovati velike probleme u BiH, koja, kako je rekla, nije pretjerano stabilna zemlja.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića koji je podržao ratnohuškačke izjave poglavara Islamske zajednice u BiH, a politiku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika nazvao retrogradnom i secesionističkom, Cvijanovićeva je rekla da osuđuje svakog ko poziva na rat ili podržava rat.

„Smatram da su do besmislice, stvari sa tako zapaljivom retorikom mogu uvijek da prouzrokuju veće probleme. BiH nije baš pretjerano stabilana zemlja u smislu da se odlično razumijemo i da nas ništa ne može poljuljati, prema tome, smatram da su krajnje štete i za samu BiH i za izgradnju odnosa koje pokušavamo da stavimo na neki pravi put i da poštujemo ono što jeste naš Ustav i da se tog Ustava pridržavamo i da se konačno ne moramo boriti za svoja prava. Mi smo došli u jednu paradoksalnu situaciju da ono što je propisano Ustavom da se za to moramo boriti da bi do toga došli“, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je zadovoljna činjenicom da BiH ima inteziviranu saradnju sa zemljama regiona,  te je dodala da joj je drago da su prije nje u posjeti Hrvatskoj bili Borjana Krišto, predsjedavajuća Savjeta ministara BiH i Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova BiH.

„Moja politika je takva da trebamo graditi odnose i svagdje gdje ima neko neko s kim možemo da budemo u saradnji, moramo to da iskoristimo i to smo pokazali na primjeru ovih posjeta", izjavila je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću i odnosu Hrvatske prema njemu, Cvijanovićeva je rekla da ne može komentarisati odnos jedne države prema izabranom zvaničniku druge države, jer je to stvar unutrašnje politike.

Ona očekuje da će biti izgrađena pristupna saobraćajnica sa strane Hrvatske ka novom mostu na Savi, koji će povezati Hrvatsku u BiH, podsjetivši da je rok izgradnje u proljeće sljedeće godine.

„To znači povezivanje autoputa preko mosta sa brzom cestom i dalje sa autoputem. To jeste strateški važno i definisano u strateškim planovima i Republike Srpske, ali reći ću i BiH“, navela je ona. 


  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином