ATV

Радна посјета Француској

Цвијановићева у Паризу са Ле Пеновом и посланицима Националног окупљања

  • Извор: АТВ
  • 09.11.2023. 10:53

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић састала се данас у Паризу са предсједницом Националног окупљања Марин Ле Пен и другим посланицима те странке у Народној скупштини Француске.

На састанку је разговарано о политичким и економским приликама у БиХ и региону, тренутној ситуацији и изазовима у Европској унији, као и перспективи процеса европских интеграција Западног Балкана.

Овом приликом, Цвијановић је изразила посвећеност европском путу БиХ, али и жаљење због недостатка разумијевања и двоструких аршина које ЕУ примјењује према различитим земљама, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Током састанка, српски члан Предсједништва упознала је саговорнике о актуелним темама у БиХ, указавши на потребу досљедног поштовања Дејтонског мировног споразума и уставних надлежности различитих нивоа власти.

Српски члан Предсједништва БиХ је нагласила важност унутрашњег дијалога и доношења одлука од стране домаћих институција и демократски изабраних представника, без интервенционизма иностраних актера.

Она је истакла да БиХ тренутно нема високог представника, а да странац који се тако представља није изабран у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума, јер није потврђен у Савјету безбједности Уједињених нација.

Поред Марине Ле Пен, састанку су присуствовали посланици, чланови Одбора за иностране послове у Народној скупштини Француске Марин Амеле и Јаел Менаш, као и потпредсједница Групе пријатељства Француска - БиХ Лор Лавале.

Цвијановићева борави у радној посјети Француској током које ће присуствовати Форуму мира у Паризу.

Предвиђен је билатерални састанак Цвијановићеве и осталих чланова Предсједништва са предсједником Француске Емануелом Макроном.

Планиран је и низ састанака са члановима француског парламента, а предвиђено је да Цвијановићева, поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, положи вијенац на Споменик краљу Петру Првом и Александру Првом Карађорђевићу у Паризу.

Српски члан Предсједништва БиХ разговарала је синоћ са епископом западноевропским Јустином и српском дијаспором у Француској.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:50 Серија: Немирни (16+)

    Немирни' је ТВ серија из 2023. године у режији Дарка Николића, настала према роману Марка Поповића 'Један погрешан корак', а сценарио потписује Даница Николић Николић.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм