Predsjednika SDA

Dejtonski mirovni sporazum za Izetbegovića slovo na papiru

  • Извор: АТВ
  • 27.11.2021. 18:30

Dejtonski mirovni sporazum za Bakira Izetbegovića samo je slovo na papiru. Onom što je dogovoreno 1995. ako je pitati lidera SDA, odavno je prošao voz. Budućnost je kaže centralizovana BiH, daleko od izvornog Dejtona.

"Izvorni Dejton na koji se poziva Milorad Dodik ne postoji. U Dejtonskom mirovnom sporazumu u članu 3 Ankesa 4 je jasno rečeno da će se u roku od šest mjeseci pristupiti dodatnim izmjenama i promjenama Dejtonskog mirovnog sporazuma koji će značiti jačanje države Bosne i Hercegovine", rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Za nikad veću krizu BiH, Bakir Izetbegović krivi Milorada Dodika koji bi da se vrati izvornom dogovoru tri naroda. Srpski član Predsjendištva BiH poručuje da su pometnju u BiH stvorili stranci i sudije Ustavnog suda BiH. Ali i politika koju vodi SDA.

"Ja se borim protiv BiH koju u glavi ima Bakir Izetbegović. Koju je imao i Alija Izetbegović. Ja se borim protiv BiH u kojoj su muslimani dominantan narod koji želi da majorizira, po primjeru kako to čini sa Hrvatima, i Srbe. Ja se borim za Republiku Srpsku koja ima status jasan precizan odvojen od Bakira Izetbegovića. Ne dijelim sa njim ni njegov način života nti on dijeli sa mnom moj način života", izjavio je srpski član Predsjedništva BiH.

Republika Srpska je na putu vraćanja izvornom Dejtonu. Prvi korak ka tome je povlačenje iz prenesenih nadležnosti. Da je došlo vrijeme za povući ručnu, jasno je i političkim predstavnicima hrvatskog naroda. 

"Ovo je jedan trenutak. žargonom, pežurativno da se izrazim a to je, morao je neko povući ručnu kočnicu. Stati i zaustaviti i vidjeti gdje smo i kuda nas to vodi. Oni koji optužuju secionističku politiku i oni koji kažu da neko ruši Ustav, zapravo taj koji izgovara jeste rušilac i BiH a ne samo Ustava", kaže Ivo Miro Jović, bivši hrvatski član Predsjedništva BiH. 

Bakira Izetbegovića demantuje i akadamenska zajednica Srpske. Nije im jasno na koji dio Dejtonskog mirovnog sporazuma se poziva Izetbegović.

"Što se tiče pojedinih političara koji prizivaju centralizaciju koja nigdje nije spomenuta, ja bih to više spomenuo u njihovom praktičnom političkom opredjeljenju za naredne izbore, gdje se malo poigrava sa principima Dejtona i to je ta opasnost i može se govoriti i kampanjski za naredne izbore", smatra Miloš Šolaja, profesor na FPN-u u Banjaluci. 

Stabilnu budućnost osigururalo bi vraćanje izvornim principima Dejtonskog sporazuma, smatra struka. Republika Srpska za to ima legitiman plan. 

"Ako govorimo o zahtjevima Republike Srpske za vraćanje prenesenih, nametnutih ili preuzetih nadležnosti, što je zapravo riječ o izvornom Dejtonskom sporazumu, nije nikakvo otvaranje disolucije na ovim prostorima", kazao je Mile Dmičić, profesor Ustavnog prava. 

"Povratak na izvorni Dejtonski mirovni sporazum uz reformu nekih institucija, prevenstveno Ustavnog suda Bosne i Hercegovine sigurno bi doprinijelo stabilnosti političkih prilika trenutno u BiH", poručio je Nevenko Vranješ, profesor na FPN-u u Banjaluci. 

Sve to, dodaju stručnjaci moguće je zajedničkim dogovorom tri naroda. Strancima je, kažu, već odavno bilo vrijeme da u BiH spakuju kofere. 

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.