Ministarstvo odbrane

Delagacija BiH na forumu "Armija 2018" u Moskvi

  • 22.08.2018. 14:24

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić predvodi delegaciju Ministarstva odbrane BiH u trodnevnoj posjeti Moskvi, na poziv Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Delegacija je juče, prvog dana boravka, posjetila kongresno-izložbeni centar "Patriot Ekspo" gdje su ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu i zamjenik predsjednika ruske Vlade za vojno-industrijski kompleks Jurij Borisov otvorili međunarodni vojno-tehnički forum "Armija 2018", saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane BiH. 

Na istoj lokaciji održava se i Međunarodni forum "Sedmica nacionalne bezbjednosti", u okviru kojeg su organizovane konferencije i okrugli stolovi o pitanjima odbrane, nacionalne i međunarodne bezbjednosti u raznim oblastima. 

Forum se održava od 2015. godine, s ciljem razvoja vojno-tehničke saradnje Rusije sa drugim državama, izgradnje povoljnih uslova za proizvođače i korisnike vojne tehnike i tehnologija iz oblasti nacionalne i globalne bezbjednosti, razvoja inovacija. 

Na ovom skupu učestvuje 65 vojnih delegacija na nivou ministarstava odbrane, te drugih delegacija i predstavnika kompanija iz 114 država, koje se bave proizvodnjom, trgovinom i remontom vojne opreme i robe dvojne namjene. 

Drugog dana Foruma planiran je obilazak izložbenih postavki vojne opreme, razgovori sa predstavnicima kompanija koje su izrazile interes za uspostavljanje saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH, posebno u oblasti proizvodnje, trgovine i remonta helikoptera, motora i sklopova za helikoptere. 

Trećeg dana boravka, delegacija Ministarstva odbrane BiH će posjetiti Ambasadu BiH u Moskvi i razgovarati sa ambasadorom Mustafom Mujezinovićem i njegovim saradnicima o saradnji BiH i Ruske Federacije u različitim oblastima i mogućnostima njenog unapređenja.