Bivša ministrica inostranih poslova

Diplomatski skandal Bisere Turković - 100.000 € za nelegalne konzulate

  • Извор: АТВ
  • 30.01.2023. 19:07

Preko sto hiljada evra - toliko je građane BiH koštala samovolja Bisere Turković. Otvaranje nelegalnih konzulata u Rijeci i Novom Pazaru, još jedan je u nizu diplomatskih skandala bivše ministrice inostranih poslova.

Na ignorisanje procedura upozorili su i reveziri. Turković ne samo da je kršila zakone, već je insistirala da to rade i službenici u DKP-ovima. Sve je jasnije i novom ministru, da je BH diplomatija bila bankomat sa kojim se služila SDA. 

"Napravljeni su troškovi od stotinjak hiljada evra tamo gdje ne postoji sistematizovan rad niti je bilo moguće otvoriti te konzulate, već samo radi kampanje ili interesa stranke. Ne likujem, ali mi smo upravo o tome govorili kako su oni koji sebe zovu zaštitnicima koristili institucije BiH isključivo i primarno za stranačke i privatne interese ili kao bankomate", rekao je Elmedin Konaković, ministar inostranih poslova  u Savjetu ministara BiH.

Ne je rekla generalni konzul BiH u Minhenu, preko kojeg je planirano nelegalno finansiranje nezakonitih konzulata. ATV je u posjedu instrukcija koje je odbila Vera Sajić. Frapantno je, kaže i to što je sa dvije osobe sklopljen ugovor o radu u konzulatu BiH u Rijeci, a da tih radnih mjesta nije bilo u sistematizaciji. Još šokantije je što je Turković sve to pravdala odlukom Predsjedništva BiH. 

"Tačno je da je Predsjedništvo donijelo ovu odluku, ali niko nije naložio nelegalne i protivzakonite aktivnosti. Licemjerno je iz tog razloga što je sam kabinet i ministrica Truković više puta uzurpirala nadležnosti ministarstva, uzurpirala i nadležnost Predsjedništva kršeći ustavom predviđene i propisane nadležnosti Predsjedništva, a kršeći i zakone", rekla je Vera Sajić, generalni konzul BiH u Minhenu.

Zakone nisu prekršili ni u Ambasadi BiH u Zagrebu. Ovo što je uradila Bisera Trurković nije udar samo za BIH, već šamar i zemljama domaćinima, kažu bivše diplomate. 

"Isto tako je mogla da ceremonijalno otvori prostorije Ambasade u Bakuu, da sazove medije, napravi press konferenciju i da kaže evo sada imamo i ambasadu zvanično otvorenu, međutim to nije bio politički interes. Politički interes je bila Rijeka i Novi Pazar. Sve ovo i sve ovo što će se dešavati u narednom periodu pokazivaće samo očit primje zloupotrebe institucija", rekao je Lučiano Kaluža, bivši konzul BiH u Frankfurtu.

Zakup prostora u Rijeci i Novom Pazaru, mjesečno je koštao preko 7000 evra. Ništa tu i ne bi bilo sporno da BiH tada nije funkcionisala po principu privremenog finansiranja.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)