Predsjednik Srpske

Dodik: Izbaciti strane sudije iz Ustavnog suda

  • Извор: СРНА
  • 26.06.2023. 18:04

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da se zalaže da se donošenjem novog zakona u Srpskoj uspostavi apsolutni prekid izvršenja odluka Ustavnog suda BiH i da se ponudi prijedlog zakona o ovoj instituciji na nivou BiH.

"Iz njega se izbacuju trojica sudija Ustavnog suda BiH koji su stranci. Republika Srpska bira tri, Federacija BiH bira šest. Zakonom će se propisati da kvorumi moraju da podrazumijevaju učešće svih, a u odluci mora da bude jedan glas Srbina, Hrvata ili Bošnjaka da bi ona bila validna", rekao je Dodik za RTRS.

On je naveo da se, ako se ne ispoštuje navedeno, gubi smisao postojanja i funkcionisanja ove ustanove, jer bi se odluke donosile preglasavanjem.

"Mi ne želimo da budemo dio toga koji će preglasati muslimane u BiH, zato je neophodna garancija i za njih, kao što je garancija potrebna i nama. Mislim da je to fer", istakao je Dodik.


Bosić u po Berlina traži sankcije za Dodika

Bosić u po Berlina traži sankcije za Dodika

Dodik je rekao da niko nije naivan da sprovodi odluke trojice stranaca i dvojice sudija u Ustavnom sudu iz BiH i da pritom govori da su takve odluke obavezujuće.

Prijedlog zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, koji će Narodna skupština sutra razmatrati prema hitnom postupku, predviđa da se odluke ovog suda neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji Republike Srpske dok Parlamentarna skupština BiH ne donese zakon o Ustavnom sudu BiH. Predlagači zakona su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, narodni poslanici i Vlada Srpske.

Narodna skupština u srijedu, 21. juna, usvojila je Zaključke u vezi sa neustavnim djelovanjem Ustavnog suda BiH, gdje je pozvala taj sud da ukine svoju odluku o brisanju člana 39 Pravila Ustavnog suda BiH i zadužila Vladu Srpske i Ministarstvo pravde da pripreme zakon o neprimjenjivanju odluka tog suda kojim se treba riješiti i pitanje pravne zaštite lica koja bi bila izložena eventualnom krivičnom gonjenju zbog neprimjenjivanja odluka Ustavnog suda BiH.

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок