Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Izetbegovići su se ranije u istoriji izjašnjavali kao Srbi

  • Izvor: Srna
  • 22.11.2021.11:48

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da se porodica Izetbegović u ranijoj istoriji izjašnjavala kao Srbi, te da je konvertirala u drugu strukturu.

Komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da su stanovnici BiH prije nekoliko vijekova bili jedan narod - Dobri Bošnjani, a da su nacije formirane u 19. i 20. vijeku, Dodik je istakao da se na takvo nešto čovjek može samo nasmijati.

Dodik je naglasio da su ovakve izjave velika uvreda za srpski narod, te naveo da Eparhija zahumsko-hercegovačka ove godine obilježava 800 godina postojanja, što dovoljno demantuje sve Izetbegovićeve tvrdnje.

"Nije dovoljno što skrnave Dejtonski sporazum, sada skrnave i istoriju. Ono što Bakir izjavljuje je potpuno besmisleno, nema nikakvog istorijskog utemeljenja i služi za emotivni naboj, koji se postiže kod onih koji slušaju", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, takve tvrdnje su izmišljene, lažne i istorija ne pokazuje tako nešto.

"Ali, očigledno da njima laž nije samo usputna stvar. Sve ono što govore u političkom smislu je lažno", smatra Dodik.

Dodik je rekao da se zna kada su Turci i islam došli na ove prostore i kako su od pravoslavaca i katolika prisilom stvarani pripadnici islamske vjere.

"Zna se ko su današnji Bošnjaci, koga oni nasljeđuju. To je dobro poznato sa istorijski verifikovanog stanovišta. Zašto Bakir Izetbegović to izbjegava, drugo je pitanje. Vjerovatno bježi od tog konvertitstva koje je učinjeno ranije", naveo je Dodik.