Predsjednik SNSD-a

Dodik: Kandidatski status je zakašnjela reakcija

  • Извор: СРНА
  • 15.12.2022. 21:05

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da dodjela kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU predstavlja zakašnjelu reakciju na nepravdu koja je napravljena kada je Ukrajini i drugima dat taj status, a BiH nije iako je prošla mnogo više reformi nego te zemlje.

Dodik je pozdravio odluku o dodjeli kandidatskog statusa BiH, ali je naveo da to nije dio uobičajenih i najavljivanih redovnih procedura, te da bi bio veći optimista da se to dogodilo prije nekoliko godina, a sada mu je svejedno.

On je istakao da ako BiH ne dobije novac u ovom statusu, šta će joj onda status, jer će još više zaostati u ekonomiji.

"Sada je na nama da konačno sjednemo i kažemo šta mislimo da treba ova zemlja da dobije da bismo se kretali ka tome. Ako EU i Brisel žele da ovdje upravljaju procesima i institucijama, onda to mora da plati. Možda bi bilo interesantno da im ispostavimo zahtjeve da nam daju 20 milijardi evra u naredne tri-četiri godine i da kažemo da onda možemo da se pridružimo", rekao je Dodik.

On je podsjetio da Hrvatska dobija 27 milijardi evra iz evropskih fondova, kao i da sve zemlje EU dobijaju novac.

"Taj novac je javni i doći će do privrede i banaka, one će se pojavljivati ovdje da kupe ono malo što je preostalo što može da se kupi. Moramo sačuvati domaću proizvodnju, domaće kapacitete i za to ima pameti i ideja", rekao je Dodik.

On je naglasio da je EU partner, a ne nalogdodavac.

"Mi nismo poslušnici. Oni ne mogu da promijene ustavni poredak, jedino mi možemo da ga promjenimo", poručio je Dodik.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH za članstvo u EU ogromna poruka i tehnička odluka, ali da neće značiti ništa ako BiH ne bude znala da je iskoristi.

"Mi u ovom statusu možemo trajati godinama. Naš cilj je da iz ovog statusa izađemo već krajem iduće godine upravo ovim reformama koje nudimo. Pružena nam je ruka i moramo je prihvatiti do kraja", poručio je Čović.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić istakao je da kandidatski status za BiH nije rezultat rada dosadašnjih vlasti, već nešto što je poklonjeno.

"Siguran sam da će ljudi koji ovdje sjede dati doprinos da BiH krene tim putem, da građani BiH to osjete, jer ćemo imati lakši pristup evropskim fondovima", rekao je Nikšić i dodao da je danas razgovarao sa šefom Delegacije EU u BiH Johanom Satlerom koji mu je rekao da već najavljuju neke značajnije projekte podrške i pomoći.

Nikšić je dodao da je sada na BiH da li može to iskoristiti.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм