Predsjednik Republike Srpske

Dodik o nametanju Šmita: Otići ćemo u NSRS i proglasiti samostalnost

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2023. 15:54

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na pitanje šta će Republika Srpska učiniti ukoliko Kristijan Šmit nametne Zakon o imovini, rekao je kratko: "Otići ćemo u Narodnu skupštinu i proglasiti samostalnost".

Na komentar odluke Londona da Ukrajini dostavi rakete sa osiromašenim uranijumom, Dodik kaže:

"Danas smo na vladi donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakt sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji apsolutno su spremni da bacaju osiromašeni uranijum, ne ubijajući samo aktere događaja, nego i djecu koja trebaju da se rode. Vidimo to na UKC-u, djece koja se sada liječe", rekao je Dodik i poručio da su kontaminirali ovaj prostor za 100 sljedećih godina.

Predsjednik Srpske poručuje takođe da su oni kontamirali ovaj prostor za 100 sljedećih godina.

"Sutra ću sa Vučećem biti u Somboru na manifestaciji koja je u funkciji koja je funkciji obilježavanja tih događaja. Oni ne prestaju da nama ovdje uređuju društvo i nameću svoja rješenja. Britanci i Amerikanci su neprijateljski raspoloženi prema Srbima. Srpska nema obavezu prema njima, to nije jednostavno i lako. Ali ako oni podržavaju Šmita koga nisu izabrale strane potpisnice Aneksa 10, nije ga potvrdio SB UN", kaže Dodik.

On poručuje da nema šanse da BiH bude zajednička zemlja i da bi za sve narode bilo bolje da nismo zajedno, više bi se poštovali nego što se poštujemo sada.

Milan Petković, poslanik US u PD PS BiH, rekao je u emisiji "Imate riječ" da ukoliko bi Šmit pokušao da nametne Zakon o imovini, Republika Srpska bi morala da napravi rigoroznije korake nego kada je Incko nametnuo tzv. Zakon o zabrani negiranja genocida.

"Mislim da će se ovaj put morati ići u povlačenje iz svih institucija BiH. Sada mnogo rigoroznije. Ovdje bi se morale povući sve sudije, svi naši generali i oficiri iz OS BiH, moramo se povući apsolutno svi iz institucija koje se tiču i državne službe i SIPA, jednastvo vratiti se komplet u svoju teritoriju", rekao je Petković.

Istakao je da se u Sarajevu već priča kako je Šmit pripremio taj zakon.

"Juče sam u Sarajevu bio, čuo sam priče. Gore se priča da će on ići u nametanje toga zakona. Ako Kristijan Šmit nametne taj zakon, ja nisam siguran u kom smjeru će se odvijati ni politička ni bezbjednosna situacija. Sarajevo priča da će to Kristijan Šmit donijeti", rekao je i dodao:

"Očito je da su oni već smislili i spremili taj zakon. Ozbiljni ljudi već pričaju o tom da je taj zakon Kristijan Šmit već pripremio. Oni ga jednostavno i priželjkuju i prizivaju", rekao je on i dodao da tako neko priželjkuje haos.