Predsjednik Srpske

Dodik: Odluka Ustavnog suda o Šmitovom pravnom nasilju odslikava BiH snažnije od bilo čega

  • Izvor: Srna
  • 23.03.2023. 19:38

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da obrazloženje današnje odluke Ustavnog suda BiH koja se tiče pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, odslikava BiH snažnije od bilo čega.

"Obrazloženje odluke Ustavnog suda BiH, kojom se odbacuje apelacija Željka Komšića i Šefika Džaferovića, a tiče se pravnog nasilja lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita, odslikava BiH snažnije od bilo čega", naveo je Dodik na Twitteru nakon što je

Ustavni sud BiH utvrdio da su u skladu sa odredbama Ustava BiH amandmani na Ustav Federacije BiH (FBiH) i izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit odlukama 2. oktobra 2022. godine.

Dodik je ukazao da se Ustavni sud BiH poziva na Ustav, u kojem je zakonodavac Parlamentarna skupština BiH, a ne ni stvarni ni lažni visoki predstavnik.

"Još tragičnije, poziva se na Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i sloboda, koja bi upravo trebalo da štiti ljudska prava od sličnih i takvih neokolonijalnih aktivnosti, kakva je bila predmet apelacije", naveo je Dodik.

Ustavni sud BiH utvrdio je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića i Šefika Džaferovića za ocjenu ustavnosti, da su u skladu sa odredbama Ustava BiH amandmani na Ustav Federacije BiH (FBiH) i izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Kristijan Šmit odlukama 2. oktobra 2022. godine.