Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Džaferovića: On zastupa lične ili stavove SDA

  • Извор: АТВ
  • 24.08.2022. 19:20

Bh. Tužilaštvu podnesena je prijava protiv Šefika Džaferovića. Podnio ju je srpski član Predsjedništva Milorad Dodik, kako je juče i najavio.

Ponašanje Šefika Džaferovića u Predsjedništvu nema veze sa tom institucijom, on zastupa samo lične ili stavove SDA. Posljednji istup je njegovo učešće na konferenciji o Krimu, za koje nije imao saglasnost Predsjedništva, poručio je to srpski član Predsjedništva Milorad Dodik. Upravo zato je protiv njega podnio kirivičnu prijavu. 

“Ne može imati u takvog čovjeka povjerenje jer ne predstavlja stavove BiH. Veoma se lako odlučuje da zastupa stavove svoje stranke, ili lične, i upravo zato sam podnio kirivičnu prijavu protiv Džaferovića, zato što krši ustav i Poslovnik o radu”, rekao je Dodik.

Predsjedništvo bi trebalo da bude organ koji brani Ustav i provođenje prava u BiH, kaže Dodik. Zato je tražio da se Predsjedništvo izjasni o ponašanju Kristijana Šmita, koji je nedavno nametnuo izmjene i dopune Izbornog zakona. Ponovio je da Nijemac nema zakonsku osnovu da djeluje u BiH, iako su neke političke strukture to prihvatile. Džaferović i Komšić nisu htjeli da se o Šmitu uopšte raspravlja na sjednici. 

“Zbog ponašanja Šmita, kao neizabrano lice koje krši zakone, predložio sam zaključak kojim se on udaljava iz BiH i protiv njega se podnosi krivična prijava”, rekao je Dodik.

Odbili su redom druga dva člana još tri Dodikove tačke Dnevnog reda. Komšić i Džaferović ne žele da se raspravlja o pristupanju BiH Otvorenom Balkanu, pregovorima sa Srbijom o izgradnji gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, kao ni o pregovorima sa Srbijom o aerodromu Trebinje. Dodik kaže da srpska strana u BiH dosad nikada nije kočila bilo kakve razvojne projekte u Federaciji, međutim, u Sarajevu se blokira sve što ima veze sa razvojem Srpske. 

“Ono što želim da kažem jeste da su oni mene primorali da ja više ne mogu da podržavam razvojne projekte u Federaciji, a da oni opstruišu drazvojne projekte u Republici Srpskoj. Tako da sam glasao protiv svih tih projekkata. Ja to ne činim rado, ja nisam čovjek opstrukcije”, istakao je Dodik.

Dodik kaže da je ovo bio jedini način, imajući u vidu patološki odnos druga dva člana prema Republici Srpkoj. Protiv će biti i svi srpski predstavnici u zajedničkim institucijama, sve dok se stav prema Srpskoj ne promijeni. Slično se, kaže, ponašaju i Evropska unija i Njemačka, na primjer, koje su zaustavile neke od projekata koji su bili usmjereni prema Republici Srpskoj. 

Pokazali smo da Srpska ima partnere za rješavanje najvažnijih pitanja, i da će partnere tražiti na drugoj strani, zaključio je Dodik.


  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок