"Причу о параџематима у БиХ није измислила Српска"

Додик: Полиција ФБиХ не смије да уђе у нека села гдје су јаке исламистичке групе!

  • 29.11.2023. 16:29

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се зна да и данас полиција Федерације БиХ /ФБиХ/ не смије да уђе у нека села у којима постоје јаке исламистичке групе, те истакао да причу о параџематима у БиХ није измислила Српска.

Додик сматра да је циљ изношења тврдњи министра одбране Зукана Хелеза да постоје паравојни кампови на територији Српске да умањи значај приче о параџематима, те подсјетио да је Обавјештајно безбједносна агенција /ОБА/ БиХ прије неколико година рекла да има 3.500 "спавача" распоређених у параџематима.

Он је упитао шта није истина у извјештају Републике Српске у којем се наводи да је регистровано више од 100 параџемата на територији БиХ.

"Са друге стране, ни ОБА ни ЕУФОР за извјшетај из Републике Српске нису одговорили негативно", рекао је новинарима у Бањалуци Додик и указао да су оповргнуте тврдње министра одбране Зукана Хелеза да постоје паравојни кампови на територији Српске.

Додик је рекао да је план да приједлог о смјени Хелеза буде покренут у парламенту БиХ и да иде кроз парламентарну процедуру.

"Република Српска је спремна да прикаже све оно је покриће за извјештаје које је раније представила и да покаже колико Хелез није у праву. Што се тиче нас из Републике Српске, наш однос према њему је нула и ниједан његов приједлог неће бити узет у разматрање, нити ће бити донесена ниједна одлука на његов приједлог. Ако хоће стагнацију у Министарству одбране, нека имају, ми немамо ниједан проблем", рекао је Додик.

Додик је додао и да разумије лидера СДП-а БиХ Нермина Никшића што подржава Хелеза, јер га је и предложио на мјесто министра у Савјету министара.

Он је напоменуо Никшић може политички ствари да држи, али да је СНСД хтио да у парламентарној процедури покрене смјену Хелеза.

"Знамо да ово неће проћи, јер увијек када је ријеч о муслиманима, обиједињени су и то неће подржати ни СДА, иако мислимо да га треба смијенити. Хелез је вишесторуко осуђиван за насиље што сви знају, а нисам га ја предложио за министра, него Никшић који ће бранити све ово", каже Додик.

Он је поновио да Република Српска неће одустати већ ће аргументовано показати колико Хелез није управу.

"Неће се донијети никаква одлука на његов приједлог, јер је он за нас нула. Ту смо јасни, као и о параџематима које покрива Исламска заједница предвођена поглаварома Хусеином Квазовићем. Нека туже за ово, јер се све овдје жели тужити", поручио је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран рекао је раније да су надлежни републички органи регистровали више од 100 параџемата на територији БиХ.

Министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез саслушан је раније пред Тужилаштвом БиХ у својству свједока поводом његових изјава о наводном постојању војних кампова за обуку у Републици Српској, а Клуб посланика СНСД-а и Српски клуб у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутили су иницијативу за његову смјену са функције министра.

У Обавјештајно-безбједносној агенцији /ОБА/ БиХ рекли су да не постоје ни кампови нити било какве паравојне формације у БиХ, уз напомену да су о томе прослиједили информацију предсједавајућој Савјета министара Борјани Кришто.

И Еуфор је саопштио да му нису достављени докази или информације које би потврдиле присуство или активности било каквих паравојних кампова у БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина