Предсједник Републике Српске

Додик поручио европарламентарцима: Говорите и судите о БиХ, а никада нисте крочили у њу

  • Извор: АТВ
  • 01.03.2024. 09:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик коментарисао је позив одлазећег сазива Европског парламента да му се уведу санкције и поручио да су кадрови Српске највише урадили на томе да се БиХ приближи отварању преговора с ЕУ. Он је такође поручио да они говоре о БиХ, а да никада нису крочили у њу.

"Одлазећи сазив Европског парламента позвао је да ми се уведу санкције јер упорно у БиХ инсистирам на ономе на чему је и ЕУ саздана - на много разговора и договора како би се постигао консензус и договорила рјешења. Ако је врхунац политичког умијећа тих европарламентараца предлагање санкционисања става и слободне мисли, онда су дефинитивно промашили занимање. Поштована господо, говорите и судите о БиХ, а никада нисте крочили у њу. Не знате њену историју, насљеђе, односе. Политику водите на основу наслова у новинама и таблоидима", поручио је Додик.

Он је истакао да европарламентарци подсјећају на оне који испред продавнице пију пиво и причају о свемиру.

"Шта је дестабилизирајуће у ставу да се морају поштовати Дејтонски споразум, Устав, међународно право, Повеља УН? Да ли то ви, по угледу на сарајевске тужиоце и судије, промовишете да је поштовање Устава и закона кажњиво, а њихово кршење пожељно понашање? О којем сецесионизму говорите? Данашња БиХ је плод уговора Републике Српске и Федерације БиХ. Зар није европски стандард да када једна страна не поштује уговор, друга може затражити раскид. Никада нисам за Републику Српску тражио ништа што јој Дејтонским споразумом не припада, али не пристајем на мање од онога што јој припада", поручио је Додик.

Он је напоменуо да су неки умислили да ће БиХ бити већа ако Српска буде мања.

"Гласови који су инсистирали да се питање санкција нађе у резолуцији би такве санкције увели и лидерима земаља ЕУ из истих разлога, али не могу. Обиљежје неискусних или кратковидих политичара је да ствари посматрају црно-бијело и прибјегавају једноставним рјешењима. Република Српска и њени кадрови су према свим извјештајима Европске комисије највише урадили на томе да се БиХ приближи отварању преговора с ЕУ. Било би поштено да су појединци из Европског парламента и то примијетили. Било би још поштеније да су осудили долазак дипломата из земаља које никакве везе са БиХ и ЕУ немају да овдје притискају партнере да не пристају на договоре у вези с европским законима", каже Додик и поручује:

"Но добро, у ономе што нису написали, дефинисали су себе, а у ономе што су написали, дефинисали су своје фрустрације. Као и са бројним другим лидерима на које врше притисак, ни са мном им то неће проћи. То зна и Република Српска и зато сам њен демократски изабрани предсједник и никада ни пред једним притиском нећу одустати од својих заклетви".

Пратите нас и путем Вибера