Srpski član Predsjedništva

Dodik: SDA umišlja da je BiH njena, politika im se svodi na islamizaciju

  • Извор: СРНА
  • 22.08.2022. 15:36

Lider SNDS-a Milorad Dodik izjavio je da se ideološka politika SDA svodi na islamizaciju BiH i da ta stranka umišlja da je BiH njena, što nije tačno.

"SDA vodi politiku uzimanja BiH za sebe, uzurpiranja svega i antiustavnu politiku, što je nedopustivo", rekao je novinarima Dodik u Slatini kod Laktaša.

On je istakao da SDA želi mimo Ustava da sačini novu praksu koja bi bila antiustavna i antidejtonska u kome bi konstitutivni narodi bili svedeni na marginalne grupe.

"Sve su laži do laži ono što govori SDA. Ova stranka upoređuje Dom naroda u Federacije BiH sa Vijećem naroda u Srpskoj, što je nevjerovatno jer Ustavom BiH nije predviđeno Vijeće naroda Republike Srpske nego ga je nametnuo visoki predstavnik", podsjetio je Dodik.

On je ponovio da Vijeće naroda treba redukovati ili ukinuti jer je smetnja za efikasno donošenje odluka i ne štiti nacionalne interese.

"Slična situacija postoji na Kosovu gdje Kfor pokušava da predodredi ponašanje Šiptara, Šiptari pokušavaju da skrnave prava Srba, kao što to pokušavaju muslimani u BiH uz pomoć međunarodne zajednice", rekao je Dodik.

On je izrazio zadovoljstvo zbog posljednjih poruka zvaničnika iz Srbije kada je riječ o položaju Srba na Kosovu.

"Čujemo veoma odlučne stvari iz Srbije i zato podržavam da Srbija interveniše ukoliko se pokušaju ugroziti prava Srba", rekao je Dodik.

On tvrdi da SDA vodi odsudnu političku bitku na unutrašnjem muslimanskom planu.

"Zato sada žele muslimanski naconalizam da razviju do neslućenih razmjera", rekao je Dodik.

On je podsjetio da SNSD nije u koaliciji sa SDA i naglasio da se Republika Srpska zalaže za mir.

"BiH je propala zemlja i najbolje bi bilo da se vratimo izvornom Dejtonu ili da se raziđemo. Spremni smo da branimo Republiku Srpsku, a ona je sposobna da odbrani institucije, teritoriju i narod", zaključio je Dodik.

U dokumentu SDA, koji su objavili pojedini mediji u FBiH, Srbija i Hrvatska su optužene da rade suprotno Dejtonu, te se ističe "potreba podrške SAD, Velike Britanije i EU da privole Srbiju i Hrvatsku da poštuju Dejton".

SDA naglašava da BiH "trpi blokade od SNSD-a i HDZ-a", te predlaže simetrična rješenja u ovlaštenjima predsjednika i potpredsjednika entiteta, kao i u vezi s Domom naroda FBiH i Vijećem naroda Republike Srpske.