Zbog učestvovanja na Krimskoj platformi

Dodik sutra podnosi krivičnu prijavu protiv Džaferovića

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2022. 19:05

Milorad Dodik sutra podnosi krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića koji je, učešćem na onlajn samitu o Krimu, prekršio Poslovnik o radu Predsjedništva BiH jer za njegovo pojavljivanje na tom skupu nije bilo saglasnosti. Protiv je, na vanrednoj sjednici Predsjedništva, bio Dodik.

“Poslovnik o radu Predsjedništva kaže da predsjedavajući, ako nastupa na bilo kom nivou, mora da to uradi sa odlukom Predsjedništva i dodatno da mora da iznosi isključivo stavove koji su utvrđeni na tom Predsjedništvu. Nema nijedne odluke za njegovo učešće. On krši Poslovnik, krši Ustav”, rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Pravila su jasna a u ovom slučaju su grubo prekršena. U Članu šest Poslovnika o radu Predsjedništva BiH sve jasno piše. Šefik Džaferović ga je grubo prekršio jer usaglašeni stav ne postoji. Na onlajn Samitu govorio kako BiH podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da je protiv aneksije Krima. Pominjao je silne rezolucije i dokumenta kojima se BiH pridružila u osudi trenutnog stanja. BiH nema ni jedan stav o ukrajinskoj krizi nakon februara, kaže još Dodik. Za sve što je tamo govorio nije imao potrebnu saglasnost i to je problem. 

Oglasila se i predsjednica Srpske.

 “Očigledno da kategorija dogovora teško funkcioniše u okviru BiH. Trebalo bi da se ponašamo na način da kad postoji saglasnost oko određenih stvari onda imamo i predstavljanje BiH, ali nažalost to će biti samo jedan od mnogobrojnih primjera gdje smo imali predstavljanje od ljudi u Predsjedništvu BiH, bez ukupne saglasnosti sva tri člana Predsjedništva”, izjavila je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

“Džaferović ruši i Ustav BiH jer vodi spoljnu politiku mimo konsenzusa”. “Takvo ponašanje je nedopustivo”, samo su neke od reakcija koje stižu iz Republike Srpske.

“Džaferović i Komšić stalno rade protivno Ustavu BiH, odnosno, nastupaju bez saglasnosti Predsjedništva BiH koje je zaduženo za spoljnu politiku. Političko Sarajevo konstanto radi protiv Republike Srpske i stavova njenih zvaničnika”, smatra Milan Petković, potpredsjednik NSRS.

SDA je uzurpirala spoljnu politiku, kažu u DNS-u.

“Što SDA više svojata BiH i autistično svoje stavove nameću kao stavove cijele zemlje, to je BiH sve slabija”, rekao je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a.

Onlajn Samitu koji je održan u Kijevu zapravo je neka vrsta konsultacija međunarodnih partnera Ukrajine čiji je cilj vraćanje Krima pod kontrolu te zemlje.