Nakon sastanka sa komesarom EU za proširenje

Dodik: Varhelji rekao da bi BiH mogla da ostane bez podrške investicionim aktivnostima

  • Извор: АТВ
  • 25.11.2021. 14:01

Varhelji je rekao da ukoliko mi ne učinimo funkcionalnim organe na nivou BiH u smislu njihovog rada da bi BiH mogla da ostane izvan paketa podrške investicionim aktivnostima EU, rekao je za ATV Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon što je sinoć održan sastanak komesara EU za proširenje Olivera Varheljija i šefa Delegacije EU u BiH Johana Zatlera sa liderima SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA .

Dodik kaže da Varhelji ima dosta informacija o stanju u BiH i on je dosta posvećen da se to riješi.

"Kod stranaca postoji uvjerenje da je BiH u najvećoj krizi do sada, što nije tačno. BiH je u permanentnoj krizi. Bilo je daleko ozbiljnijih i većih kriza. Zanemaruje se osnovna stvar da BiH ne može da nađe modus i model svog funkcionisanja na način da to ne bude periodično ili permanentno u stalnom zastoju", rekao je Dodik za ATV.

On kaže da neki misle da se ovo može lako riješiti, ali postoje problemi kada je u pitanju rad visokog predstavnika i rad Ustavnog suda BiH.

"U oba slučaja imamo ozbiljne probleme. Prvi je nametnuti zakoni visokog predstavnika koji su promijenili politički sistem u BiH i učinili taj sistem antiustavnim. Drugo je odluka Incka  koji je nametnuo određeni zakon, a s druge strane  to je permanentno djelovanje tzv. Ustavnog suda na neustavnim osnovama koji je donio neke odluke vezane za imovinu tvrdeći da imovina koja je neprekosnoveno dodijeljena entitetima nakon Dejtonskog sporazuma i Ustava, treba da se ponovo odlučuje o toj imovini na nivou BiH na taj način dajući do znanja da je to imovina koja pripada BiH, što naravno nije tačno", rekao je Dodik.

Ono što može da deblokira svu ovu situaciju je da se riješe ta dva pitanja.

"Mi smo predložili da to oni koji su nametnuli to i povuku i da nakon toga možemo da razgovaramo u Parlamentu BiH o eventualno nekim novim zakonskim rješenjima", rekao je Dodik.

Istakao je da su neki ljudi u haškom sudu individualno presuđeni za zločin koji su oni okarakterisali kao zločin genocida, ali da nema univerzalne odluke o tome da je to krivica ili da bi moglo da bude korišteno u bilo kojim svrhama da se kolektivno osudi bilo ko.

"To je stvara koja je delikatna i koja mora biti riješena", kazao je Dodik dodajući da ukoliko se ova pitanja ne riješe da će BiH ostati u zastoju.

Govoreći o investicijama, Dodik kaže da mi možemo da živimo i dalje bez puta Foča – Šćepan Polje, ali dobro bi bilo da ga uradimo, pošto je to dio evropskog koridora. 

"Ako su oni zainteresovani, mi stojimo na raspolaganju. Pomalo mi je čudno da mi moramo da izgradimo u potrebnom kvalitetu taj dio puta i da se zadužimo kod evropskih bankarskih institucija. Stavlja nas u poziciju da razmišljamo šta su nam prioriteti a nama su prioriteti izgradnja autoputeva i u tom pogledau ćemo se kretetati. Gospodin komesar smatra da je neophodno riješiti ova pitanja vezano za odluku Incka, i tu smo razgovarali oodređenim modalitetima. Dok se ta odluka ne povuče, mislim da nisu stvoreni uslovi da se razgovara", kaže Dodik.

S druge strane, vezano za imovinu, Dodik kaže da su dali prijedlog i dodaje da Ustavni sud mora da bude riješen, moraju da odu stranci iz njega. Vlasništvo nad Ustavnim sudom mora da pripadne narodima iz BiH, a ne strancima.