Tema dana

Došlić za ATV: Tvrtko Prvi Kotromanić je bio hrišćanski vladar koji je pisao ćirilicom

  • Извор: АТВ
  • 30.08.2023. 21:44

Spomenik kralja Tvrtka Prvog Kotromanića postavljen je u centru Sarajeva u Ulici Maršala Tita preko puta Predsjedništva BiH u kasnim večernim satima.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić je to predstavila kao značajan događaj na značajan datum, dan potpisivanja Povelje Kulina Bana kako bi sve tobož učvrstilo mit o bosanskoj državnosti.

"Tvrtko Prvi je bio hrišćanski vladar, to možemo da iščitamo iz njegovih povelja, o tome govori i činjenica da je krunisan za kralja najvjerovatnije u manastiru Mileševa gdje je bio grob Svetoga Save i tako nastavio tradiciju Nemanjića", rekao je Dejan Došlić, istoričar.

Došlić dodaje da je važan dodatak koji je izostavljen upravo krst.

"Bitno je da se istakne da širom spomenika koji su posvećeni bilo kojem srednjovjekovnom hrišćanskom vladaru nalazi se negdje predstava krsta, a pismo kojim je Tvrtko pisao je bila ćirilica", kaže Došlić.

On ističe da se ne može nikome zabraniti šta će da gradi, kada i gdje ili kome, ali prosto je logično da se prilikom gradnje spomenika nekoj ličnosti, ukaže na neke podatke iz života i vladavine te ličnosti.

"U ovom slučaju za period vladavine kralja Tvrtka Prvog Kotromanica, kako bi bilo najbolje da se ispoštuje pismo kojem je on pisao i titulu kako se predstavljao i to bi negdje bio pravi način da se održi sjećanje i pamćenje na tu ličnost", rekao je Došlić.

Više u Temi dana.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм