Nedostatak sirovine

Drvoprerađivači traže zabranu izvoza trupaca

  • 14.06.2018. 18:57

Drvoprerađivači u RS i Federaciji BiH traže usvajanje inicijative, kojom bi na dvije godine bila spuštena rampa na izvoz trupaca i sirove građe, s ciljem boljeg snabdijevanja domaćih drvoprerađivačkih kapaciteta.

Federalna Vlada, na današnjoj sjednici, dala je zeleno svjetlo, dok bi Vlada Srpske uskoro o svemu tome trebalo da razmatra. Prema inicijativi, taksa na izvoz metra kubnog hrasta bila bi 120 maraka, bukve 60, a  ogrevnog drveta 18 maraka.

"Očito je da nema mjesta niti ima opravdanosti da se bilo šta odlijeva izvan BiH kada imamo sasvim dovoljno respektabilnih kapaciteta koji to mogu pretvarati u najveću dodatnu vrijednost," kaže Lazo Šinik, predsjednik udruženja drvoprerađivača.

Federalna vlada prihvatila je inicijativu koju su Vlade RS i Federacije usaglasile na trećoj zajedničkoj sjednici početkom oktobra, potvrđeno je ATV-u u sektoru za šumarstvo i lovstvo federalnog Ministarstva poljoprivrede. 

Plan je da prihodi od taksi, putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH, budu uplaćivani u budžete entiteta i Brčko Distrikta i to na posebne namjenske račune. Tim sredstvima finansirali bi se deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko Distrikta biće uređen način finansiranja i izvođenja radova kao i kontrole trošenja novca. Inicijativa o zabrani izvoza trupaca uskoro će se naći i pred ministrima u Vladi RS. 

"Mi trenutno sada dodatno prikupljamo mišljenja drugih ministarstava i očekujemo u narednih 15 dana da će se ta inicijative pojaviti na Vladi, da će biti razmatrana i ukoliko bude prihvaćena biće poslata Savjetu ministara. Mi imamo situaciju u RS a isto tako i u Federaciji da potrebe domaće drvoprerađivačke industrije uveliko prevazilaze mogućnost sanabdijevanja sirovinom iz šuma Srpske, tako da apsolutno nije opravdano da ta sirovina odlazi van granica RS," rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

Drvoprerađivači iz RS su se, zbog manjka sirovine, bunili, tražili pomoć od premijerke i predsjednika, a na kraju je Vlada, u oktobru prošle godine, zabranila izvoz trupaca, koji je, i pored toga, nastavljen. Zabrana je bila privremena i zato se traži trajno rješenje. 
 

Тагови:
  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм