Predsjedavajući Predsjedništva BiH

Džaferović se ipak obratio na samitu Krimske platforme

  • Извор: АТВ
  • 23.08.2022. 15:57

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ipak učestvuje na samitu šefova država i vlada međunarodne Krimske platforme koju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine.

Džaferović se na samitu obratio onlajn, uprkos protivljenju srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji smatra da bi svako učešće ili istup prema bilo kojoj strani bilo znak pristrasnosti prema jednoj od strana.

Džaferović je u svom obraćanju rekao da, uprkos vanjskim i unutrašnjim pritiscima, "nisu promijenjeni zvanični stavovi BiH o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine". To međutim nikako ne može biti zvaničan stav BiH jer nije potvrđen u Predsjedništvu.

Juče je održana sjednica Predsjedništva BiH na kojoj je odbijen zaključak srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika da se BiH treba uzdržati od učešća na samitu šefova država i vlada međunarodne Krimske platforme.

Džaferović je kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dobio pozivno pismo Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine da učestvuje na konferenciji Krimske platforme i prihvatio je taj poziv, poslije čega je Dodik zatražio vanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne učestvuje na konferenciji.

"To ne doprinosi smirivanju situacije, nego doprinosi njenoj daljoj eskalaciji koja ugrožava međunarodni mir i bezbjednost", naveo je Dodik u zaključku koji je predložio na vanrednoj sjednici tokom razmatranja poziva Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.

Dodik je najavio krivičnu prijavu ukoliko se Džaferović obrati na ovom samitu te naglasio da je privatno učešće i iznošenje stavova praksa bošnjačkih političara, čime ruše BiH. 

On je naglasio da će učešćem na samitu Džaferović ponovo prekršiti Poslovnik o radu koji kaže da spoljna politika BiH mora da bude usaglašena na nivou Predsjedništva.

"Ukoliko u prvom razmatranju neke tačke dnevnog reda nema konsenzusa, onda to ide na sljedeću redovnu sjednicu. Tu nema ni sljedeće sjednice, nema ničega, i on (Džaferović) će pokušati da sutra govori o tome", naveo je Dodik.

On je upozorio Džaferovića da će podnijeti protiv njega krivičnu prijavu, imajući u vidu da krši Poslovnik o radu.

Krimsku platformu je pokrenuo je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski s ciljem poništavanja ruske aneksije Krima 2014. godine


  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:00 Народни митинг "Српска те зове", пренос

    '''Народни митинг "Српска те зове", пренос

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.