Ističe mu sedmogodišnja zatvorska kazna

Džihadista iz Maoče: Bilal Bosnić za dvije nedjelje izlazi iz zatvora

  • Извор: Српскаинфо
  • 23.08.2021. 15:10

Nakon haosa u Avganistanu i najave mogućeg dolaska islamskih terorista zajedno sa izbjeglicama, Balkan uskoro dobija novi, možda i najveći izazov za bezbjednost.

Jedan od najopasnijih radikalnih islamista u regionu, Husein Bilal Bosnić (49), izlazi za dvije nedjelje iz zatvora u BiH pošto je praktično odslužio sedmogodišnju kaznu zbog podsticanja na terorizam i regrutovanja boraca na strani Islamske države.

Bosnić je, inače, neformalni vođa vehabija koji je uhapšen 3. septembra 2014. godine, a tokom boravka u zatvoru u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu pokušavao je ranije da izađe na slobodu. Međutim, vlasti BiH su izmjenom zakona onemogućile prevremeno puštanje iz zatvora osoba osuđenih za djela u vezi sa terorizmom.

U Njemačkoj postao radikalni islamista

A Bosnić je u vezi sa terorizmom već decenijama pošto se kao mladić rođen u mjestu Bužim u sjeverozapadnoj BiH preselio s porodicom u Njemačku, gdje je došao u kontakt sa selafizmom, ultrakonzervativnim pokretom unutar sunitskog islama.

Kad je izbio rat u BiH vratio se u domovinu i priključio jedinici El Mudžahid u sklopu tzv. Armije RBiH u kojoj su bili strani plaćenici i dobrovoljci, ozloglašeni po tome što su neprijateljima odsijecali glave.

Poslije rata se okrenuo vjeri, povukao se u mjesto Gornja Maoča, gdje je u svom kampu regrutovao nove pripadnike vehabijskog pokreta.

Pretpostavlja se da je pokret preuzeo 2013. godine kada je njegov prethodnik Nusret Imamović otišao u Siriju da se bori na pobunjeničkoj strani. Tada, kako stoji u presudi, postaje i glavni regruter Islamske države za Balkan, a povezuju ga takođe s regrutovanjem 50 italijanskih državljana.

Тагови: