Бивши министар

Фадил Новалић затражио помиловање

  • Извор: Радио Сарајево
  • 06.03.2024. 10:56

Бивши федерални премијер Фадил Новалић, који је осуђен на четири године затворске казне, затражио је од Министарства правде Босне и Херцеговине, прецизније од њихове Комисије за помиловање, да размотре његово помиловање, потврђено је за портал "Радиосарајево.ба" из наведеног Министарства.

Како је речено, Комисија за помиловање ће размотрити упућену молбу и документацију, те ће у складу са законом о помиловању БиХ свој извјештај упутити Предсједништву БиХ на одлучивање.

Када ће засједати Комисија, није познато. Предсједништво БиХ, које је надлежно за давање помиловања, може осуђеним лицима дати помиловање за кривичне санкције које је изрекао Суд БиХ. 

Вриједи истаћи како чланови Предсједништва у посљедњих пет година нису одобрили нити једно помиловање.


Испред кафића претукли суграђанина, завршио на УКЦ

Испред кафића претукли суграђанина, завршио на УКЦ

Помиловањем се одређеном лицу даје потпуно или дјелимично ослобађање од извршења казне или замјењује изречена казна блажом казном или условном осудом, укида или одређује краће трајање изречене мјере сигурности забране вршења позива, дјелатности или дужности или одређује брисање осуде.

Иначе, Суд БиХ је јуче, 5. марта, одбио молбу адвоката Фадила Новалића за извршење казне затвора, која је, према акту Суда, требала почети данас, иако је Новалић у затвор требао још 29. фебруара. Раније су и Фахрудин Солак и Фикрет Хоџић затражили одгоду одласка у затвор.

Подсјетимо, некадашњи федерални премијер Фадил Новалић осуђен је на четири године у предмету који се односи на набавку 100 кинеских респиратора за око 10,5 милиона КМ, за вријеме првог таласа пандемије вируса корона.


Родитељима у Српској стижу уплате вриједне укупно око 4,4 милиона КМ

Родитељима у Српској стижу уплате вриједне укупно око 4,4 милиона КМ

Суспендовани директор Федералне управе цивилне заштите (ФУЦЗ) Фахрудин Солак осуђен је на шест, а власник предузећа "Сребрена малина" Фикрет Хоџић на пет година. Према коначној пресуди, "Сребрена малина", чији је власник Фикрет Хоџић, треба да плати казну од 200.000 КМ, те да врати незаконито стечене 694.000 КМ.

Министар финансија ФБиХ Јелка Милићевић је ослобођена оптужби.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.